A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Tudományos megállapodás

Udvari Gábor
1999. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többéves előkészítő munka után tegnap Budapesten a Magyar és a Román Köztársaság kormánya tudományos és technológiai együttműködési megállapodást írt alá. Az aláírást követően Petru Cordos budapesti román nagykövet elmondta, hogy a megállapodás a két ország részére a közös tudományos előrejutás lehetőségét teremtette meg. Magyarország és Románia között már eddig is 11 tématerületen folytak vegyes bizottsági ülések, amihez ezután a tudományos és technológiai együttműködési lehetőség járul. Joó Rudolf, a magyar külügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az egyezmény segíti a két ország tudósainak közös munkáját, hozzájárul munkafeltételeik javításához, egymás országába való támogatott utazásához. A két kormány pénzügyileg is támogatja a kutatók, tudósok, fejlesztők kétoldalú együttműködését. A magyar államigazgatási rendszerben az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) koordinálja a megállapodás szakmai végrehajtását – ismertette Török Ádám, az OMFB elnöke. Mint rámutatott, az Európai Unió 5. keretprogramjában – már egyenrangú félként – Magyarország és Románia is részt vesz. Ez is mutatja, hogy a tudományos és technológiai együttműködés kimagasló szerepet kap kontinensünkön. Az együttműködés egyik fontos része lehet, amikor megnyitjuk projektjeinket a két ország kutatói előtt. Az OMFB elnöke hangsúlyozta, hogy a több tízmillió forintos állami támogatás mértéke csak azután lesz konkrétan meghatározva, amikor a magyar és román fél előterjeszti az együttműködési projekteket. Különleges szerepet nyer az együttműködés a tudomány globalizálódási folyamatában – mutatott rá Lányi Szabolcs, a román Tudományos, Technológiai és Innovációs Országos Ügynökség elnöke. A tudomány reformjának Romániában meg kell előznie más területek reformját, meg kell felelnie a piacgazdaság új feltételeinek, mert ennek piacorientálása jelentheti a jövőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.