Új nagyfeszültségű távvezeték épülhet

Mayer
1999. 11. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovénia és Magyarország energetikai együttműködéséről tárgyalt Hónig Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és dr. Robert Golob, a szlovén gazdasági minisztérium energetikai államtitkára Budapesten. A megbeszélésen felvetődött a két ország közötti 400 kilovoltos távvezeték kiépítésének kérdése, amely a magyarországi szakaszon gyakorlatilag készen áll, mintegy két hónapos munkával üzembe helyezhető. A szlovén oldalon a kedvezőtlen terepviszonyok és az építés elleni környezetvédő lakossági tiltakozás miatt ehhez lényegesen hosszabb idő kell. A vezeték építésének jelentőségét növeli, hogy Észak-Olaszország, valamint bizonyos esetekben Szlovénia is elektromosáram-importra szorul, így a hálózat kiépítésével megoldódnának ezek a gondok. A tárgyalásokon felvetődött a kőolajszármazékok készletezésének kérdése is, mert mindkét országnak az EU-normáknak megfelelő tartalékkal kell rendelkeznie. Magyarországnak elegendő olajtartaléka, sőt fölös szabad kapacitása is van, miközben Szlovéniának szűkösek a lehetőségei. Így elképzelhető, hogy Szlovénia részére Magyarország bértárolást biztosít. Hónig Péter lapunk érdeklődésére elmondta: a két ország között 1996 óta nem volt ilyen szintű energetikai tárgyalás. A mostani megbeszélésen szóba került még a Mol és a szlovén olajipari vállalat, valamint a két ország energiahivatalának együttműködési lehetősége is, sőt már megkezdődtek a kétoldalú tárgyalások is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.