A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Új ültetvényeket telepítenének

Cselényi György
1999. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyezer hektár ipari alma telepítésére ösztönzi a szabolcs-szatmár-beregi termelőket a német Wink A, B, C Kft. Erre a célra a Remo, a Rewena, a Rellinda és a Reanda almafajtát tartja a legcélszerűbbnek. Az ezzel összefüggő projekt elkészült. Mint az e témáról a hét végén Vásárosnaményban megtartott tanácskozáson – amelyre Dunántúlról is érkeztek szakemberek – elhangzott, a társaság az ültetvénytelepítésben, a termelésben és a felvásárlásban integrátori szerepet vállal, s hosszú távon garantálja a megfelelő minőségű – a teljes folyamatában kellően ellenőrzött és dokumentált – termés átvételét, feldolgozását és értékesítését. A felvásárolt almáért a világpiacihoz igazodó árat fizet. A cég Vásárosnaményban jelenleg is működtet almalésűrítő üzemet. Anton Wink, a Wink A, B, C Kft. német tulajdonosa elmondta, világszerte az édes almák termelése van túlsúlyban, az ipari alma céljára pedig a magas savtartalmúak a legkedvezőbbek. Szerinte ez előnyös befektetés lesz, mert 3-5 éven belül, Magyarország EU-taggá válása után hazánk – benne Szabolcs-Szatmár-Bereg – termékei előtt hatalmas piacok nyílnak meg. A termelők számára rendszeresen szakmai (fajtakiválasztási, telepítési, növényvédelmi és agrokémiai) továbbképzéseket szerveznek, s ellátják őket a szükséges információkkal. De elengedhetetlen a gazdák összefogása is, mert megfelelő mennyiségű lé, koncentrátum, illetve késztermék előállításához nagy tömegű és egyenletesen jó minőségű alma szükséges. A Wink az árukat egy jól kiválasztott márkanévvel fogja a piacra juttatni. A termelőknek gépköröket kell alakítaniuk. Anton Wink elmondta, hogy a tervek szerint a telepítéshez szükséges forrás fele az FVM-től, 25 százaléka pedig az OKHB-tól áll majd rendelkezésre. A termelőknek 25 százalék saját erővel kellene. A Wink Kft. öt éven át évente összesen egymillió márka kamatmentes hitelt nyújt a gazdáknak, amit azok termésükkel törleszthetnek. A termelőket első lépésként az integrált almatermesztésbe kívánják bevonni, később az édes alma, sőt más gyümölcsök előállítása, továbbá a biotermelés is szóba jöhet. Eddig már mintegy 300 gazda, termelő jelezte együttműködési szándékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.