Ukrajna feladta bombázóit

Zord Gábor László
1999. 11. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcévi nehézkes, többször megszakadt egyeztetést követően Ukrajna a hónap elején átadta még birtokában lévő nagy hatótávolságú stratégiai bombázóit Oroszországnak. Kijev az ügylettel egyenlítette ki Moszkva felé fennálló földgáztartozásait. Az orosz stratégiai légierő parancsnoka még októberben megtekintette az elszállításra kijelölt tizenegy repülőgépet Vinyica repülőterén. Ukrajna ugyan több ilyen kategóriájú géppel rendelkezik, de az átadásra kerülők vannak a legjobb állapotban, ezek üzemképesek, illetve ezek beüzemelése kerül a legkevesebb erőfeszítésbe. Az amerikai B–1-eseknek megfelelő Tupoljev Tu–160-asokból nyolc darab, míg a régi Tu–95-ös „Medvéből” három áttelepítése van folyamatban a délorosz Engels légitámaszpontra. Miután Ukrajna a többi egykori szovjet tagköztársasággal együtt már korábban lemondott a területén lévő nukleáris fegyverekről, a robbanófejeket Oroszországba szállították, ám számos hordozóeszköz – így a bombázók – átadása is késedelmet szenvedett az utódállamok közti elhúzódó viták miatt. A bombázók fegyverezetét alkotó, mintegy ötszáz darab H–55-ös manőverező robotrepülőgép robbanófeje ily módon elszállításra került már évekkel ezelőtt, de maguk az eszközök csak most, a bombázókkal együtt kerülnek orosz kézbe – legalábbis ezt szeretné az orosz nemzetbiztonsági tanács. Az átadott Tu–160-asok nagy segítséget nyújtanak az ugyanilyen típussal felszerelt alakulatnak, mivel bevethető gépeik száma az utóbbi időben mélypontra süllyedt. A nyolc „új” repülőgép révén több gyakorlási lehetősége lesz a személyzetnek, ami megfigyelők szerint eredményezheti azt is, hogy nő az orosz stratégiai légierő aktivitása – akár a nemzetközi légtérben is. Emlékezetes, hogy a nyár folyamán – hoszszú idő óta először – ismét Tupoljev bombázók tűntek fel az amerikai szárazföld közelében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.