A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Ünnepségek Betlehemben

Breuer Péter (Izrael)
1999. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma nyitja meg Betlehemben a nemzeti hatóság – Jasszer Arafat vezetésével – az ezredfordulói palesztin játékokat. Nem véletlen, hogy épp ezen a napon: 52 éve, 1947. november 29-én ült össze az ENSZ, és közgyűlésén elhatározta, kétharmadosnál jóval nagyobb többséggel megszavazta a Nagy-Britannia mandátuma által kormányzott Palesztina felosztási tervezetét egy független zsidó és egy független arab államra.Az ENSZ különleges palesztin bizottsága az úgynevezett mandátumi Palesztina (volt brit fennhatóságú övezet) 26 ezer négyzetkilométeres területét három külön részre osztotta fel: 15 ezer négyzetkilométert, azaz 57 százalékot a független zsidó államnak, 11 400 négy-zetkilométert, azaz 43 százalékot a független arab államnak juttatott volna, míg Jeruzsálem környéke – Betlehemmel együtt – nemzetközi övezetet képezett a tervek szerint. Ám az arab államok támadása az izraeliek szemében semmissé tette az ENSZ-határozatot. Új helyzet állt elő. 1949. március 10-én az izraeli hadsereg eljutott a Vörös-tenger partja, a mai Élat helyére, ezzel Izrael 20 700 négyzetkilométeres terület birtokába jutott, kialakult Izrael 1967 júniusáig ismert térképe. Most, a 2000. évi ünnepségsorozat megnyitóján a PNA vezetősége a születendő független palesztin államra készíti föl a látogatókat, illetve a PNA területén élő palesztinokat. Mint ismert, az oslói egyezmények után Betlehem a palesztin nemzeti hatóság vezetése alá került. Betlehem városában még nagy a felfordulás, a munkások három műszakban, feszített tempóban kövezik Betlehem főterét, járdákat létesítenek, pódiumot és parkolót építenek. Minden időben kész lesz – válaszolta lapunk kérdésére a PNA turisztikai ügyekkel megbízott szakembere. A mai megnyitó után december 4-én kezdődik az igazi ünnepségsorozat. Arafat egy kézmozdulattal meggyújtja Betlehem fényeit, és a lámpákat a hatalmas fenyőn, amelyet a Születés terén állítottak fel, és egész évben ott díszeleg majd. Táncegyüttesek, filharmonikusok és hírességek fogják szórakoztatni az egybegyűlteket. 2000 folyamán kétmillió turistát vár a palesztin nemzeti hatóság. Közben Izraelben is készülődnek a 2000. évre. A Via Dolorosát Jeruzsálem óvárosában szinte újjávarázsolták. Názáretben is lelkesen készítik elő az ünnepi misét. A nagy tévétársaságoknak nehéz eldönteniük, hogy Názáretből vagy Betlehemből közvetítsék az éjféli misét. Egy azonban már majdnem biztos: a pápa, ha egészségi állapota engedi, személyesen látogat el Názáretbe és Betlehembe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.