A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Üzleti fórum Tiranában

Udvari Gábor
1999. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–albán gazdasági kapcsolatok fejlesztése céljából került sor a közelmúltban Tiranában üzleti fórumra és árubemutatóra, a tiranai nagykövetség, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) szervezésében. Mint lapunknak Kaszics Miklós, az ITDH igazgatója elmondta, ez év augusztusában látogatott Orbán Viktor miniszterelnök Albániába, hogy új alapokra helyezze a magyar–albán kapcsolatokat, s megteremtse a gazdasági, pénzügyi, közlekedési és kulturális együttműködés lehetőségeit. A mostani rendezvény is az együttműködés egyik állomása. A fórumot Ermelinda Meksi gazdasági miniszter asszony nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy az albán kormány prioritást kíván biztosítani a kis- és a középvállalkozások fejlesztésének. Hangsúlyozta, hogy különösen fontosnak tartja a magyar–albán vállalkozók közötti kapcsolatok megteremtését. Gilyán György, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a délkelet-európai stabilitási paktum a gazdaság fejlesztését állította előtérbe a régióban. Az albán piacgazdasági reform felerősödésével a privatizáció és az infrastruktúra fejlesztése terén a magyar vállalkozások számára új lehetőségek nyílnak. Albániával kilenc éve írt alá Magyarország új típusú kereskedelmi és fizetési megállapodást, majd 1996 januárjában beruházásvédelmi egyezményt. Megkötésre vár a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény is. A magyar és az albán kamara közötti megállapodást Tolnay Lajos, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Luan Bregasi kamarai elnök látta el kézjegyével. A múlt évben az Albániába irányuló magyar export több mint 10 százalékkal növekedett az előző évihez képest. Az év első kilenc hónapjában 15,1 millió dollárt tett ki, ami közel 70 százalékos exportnövekedést jelent. A behozatal 0,1 millió dollár értékű volt, ez elmaradt az előző év azonos időszakától. A magyar export legjelentősebb árucsoportját a nyersanyagok jelentették, de megnőtt a feldolgozott termékek kivitele is. Ugyancsak több fagyasztott baromfihús, napraforgóolaj érkezett Albániába, de jelentősen visszaesett a búza exportja. A gépek és a gépi berendezések kivitele több mint háromszorosára emelkedett, és az első kilenc hónapban 4,1 millió dollárt tett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.