Várnak a szakszervezetek

Bákonyi Ádám
1999. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oktatási tárcával valóban kiegyensúlyozott és harmonikus a kapcsolatunk – mondta lapunknak Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) titkára Sió Lászlónak, a minisztérium kabinetfőnökének szombati, megegyező tartalmú nyilatkozatára reagálva. Hozzátette: kormányzati, költségvetési szinten nem működik az érdekegyeztetés.Pokorni Zoltán oktatási miniszternek a költségvetés elé terjesztett javaslatát a pedagógusok támogatták, ám azt a kormány elsöpörte – mondta lapunknak Árok Antal. Hozzátette: a szaktárcával kiegyensúlyozott és harmonikus a szakszervezet és a pedagógusok kapcsolata, azonban kormányzati, költségvetési szinten nem működik az érdekegyeztetés. Mint arról lapunk korábban beszámolt: hat, az oktatás és a közigazgatás területén működő szakszervezet sztrájkbizottságot hozott létre annak érdekében, hogy haladéktalanul kezdődjenek meg az érdekegyeztető tárgyalások. A pedagógusi munkakörben dolgozók esetében a minőségi bérpótlék reálértékének visszaállítását és 13 százalékos keresetnövekedést, más közalkalmazottak számára 8,25 százalékos garantált béremelést követel a bizottság, létszámleépítések nélkül. A PSZ szombati, rendkívüli küldöttgyűlésén elhangzottak szerint tegnap regionális sztrájkbizottságokat kellett volna felállítani, mivel a miniszterelnök egyelőre nem válaszolt érdemben a követelésekre. Árok Antal lapunkat arról tájékoztatta: a PSZ szerdáig, a sztrájkbizottság legközelebbi gyűléséig vár. Szabó Endre, a szintén a közszféra dolgozóinak érdekeit képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke elmondta: ma megbeszélést folytatnak a kormányzat képviselőivel, a közszférát érintő középtávú felzárkóztatási megállapodás kidolgozásának időpontjáról, illetve az érdekegyeztető tárgyalások beindításáról. Korábban elhangzott: a kormányzat hozzáállásától függ a sztrájkbizottság és a SZEF esetleges összefogása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.