Verkli

Hommer Tibor
1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fene megesz itten már mindent – mondta K. Irénke kisnyugdíjas a rádió mellett februárban, amikor azt hallotta, hogy a GDP idén nem éri el a 4 százalékot, az államháztartás hiánya pedig ehhez mérten jóval 4,6 százalék fölött lesz, a fizetési és a külkereskedelmi mérleg passzívumáról meg már ne is beszéljünk. Ja, emelte fel a mutatóujját K. Irénke kisnyugdíjas, minekelőtte az ipari termelékenység is visszaesne, még jó előre beszerez magának két kiló fejhúst és tormát. Semmit sem értett ugyan abból, amit mondott a rádió, csak azt, hogy rosszat mond. És az neki bőven elég ahhoz, hogy föltegye a kérdést: ki tudhatja, mi jön még itt ezek után? Nem jött semmi. Pedig Petschnig Mária Zita, a pénzügykutató főmunkatársa több ízben is kinyilatkoztatta, hogy a kincstári gazdasági várakozások a vágyálmokat és nem a realitásokat tükrözik. Ez az ő igéje. Petschnig Mária Zita nagy ember. És Vértes András is megmondta, hogy idén keresztet vethetünk a folyó fizetési mérlegre, a tőkeimportra, minthogy Járai pénzügyminiszter elszámolta magát, a hiány nagy lesz, a beáramló tőkemennyiséggel ellentétben, amely elenyésző. Vértes is nagy ember. Közelről ismeri például Horn Gyulát. Na már most, ha ez a nagy ember a kis embernek volt tanácsadója, és azt mondja februárban, hogy kész csőd ez az év, ha nem lesz Orbán-, Chikán-, Járai- meg mindenféle más csomag, akkor arra mérget lehet venni. Meg fejhúst tormával, itt a világvége. Ma persze, ki tudja, miért, egészen mást mond Petschnig és Vértes, meg kis híján az összes gazdaságkutató, mint amit februárban hangoztattak. Az év végi eredmények arra engednek következtetni, hogy mégiscsak teljesülnek a kormányzati lázálmok, erre Petschnigék azt mondják most, hogy na ja, ők azzal számoltak, hogy az ázsiai, orosz válságok hatása jobban elhúzódik, előkerül Atlantisz, náthás lesz a Világbank elnöke stb., s mindez majd halálra rémisztette a gazdaságkutatókat, hát ezért kiáltottak farkast az év elején. Persze, a kormányzat e veszélyeket figyelmen kívül hagyta, s csak a jószerencsén múlott, hogy jobban teljesített a gazdaság annál, mint amit a kutatók jósoltak. De ez mind nem érdekes, hol van már az 1999. esztendő? A kutatók most a jövőbe néznek: a 2000. évi költségvetési tervezet csapnivaló, jaj nekünk! Ha mégsem így lesz, sebaj. Akkor már a 2001. évre tekintve lehet majd huhogni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.