A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Versenyben az egri vörösbor

F.D.
1999. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony előtt a New York-i borpiacon alig találni magyar bort, s a néhány „bikavér” feliratú üvegben is olykor spanyol vörösbor van. Közben a villányiak az idén már sikeres bemutatót rendeztek Bostonban, Washingtonban, New Yorkban. E dél-baranyai vidék termelői közül Tiffán Ede elnyerte a Time magazin díját. Lemarad az egri bor?...Új palackozót állított munkába az Egri Csillagok Szövetkezet. Az olasz gépsorral dolgozó üzem 200 millió forintba került. E clifon rendszerű, tizenkét fejes vákuumtöltő először fertőtlenítőszerrel alaposan kisztitítja az üveget, majd tiszta vízzel jól kiöblíti, úgy kerül a töltőgépszalagra, utána dugót kap. Harmincmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak, 40 milliót pedig kedvezményes hitelre, a többit saját erőből fizették. A címkézésen kívül sorszámot is írnak a palackra, továbbá most még lengyel, de jövőre, az új jogszabályok alapján, már magyar zárjegy is kerül rá. A rendszerváltáskor eredeti nagyságának 60 százalékára csappant szövetkezet mára talpra állt, sőt jelentős szerepet visz abban, hogy a korábban állami egyeduralmat élvező Egervinnek versenytársai legyenek. Felvásárláskor nemcsak az önállóan, vagyis egyéni termelőként dolgozó tagok szőlőjét veszik át, hanem másokét is. Szerződést nem kötnek, abból sokszor csak vita származik. De tavaly is két forintot tettek rá a meghirdetett felvásárlási árra. A Q minősítés modern és megbízható, a termelők között mindig fellelhető néhány fondorlatos gazda náluk nem érvényesül, mert a mintavétel pontos, korrekt. Piackutatás során leltek a lengyel vásárlókra. Lengyelországban neve van a magyar bornak, mint sok mindennek, ami magyar. A vevő kérésére Szabornak nevezték el a ll,5 fokos bikavért, amelyet természetesen lengyel feliratú címkével látnak el, rajta az ugyancsak lengyel nyelvű áruismertető. Az ebbe az országba induló magyar borexport 20 százalékát az Egri Csillagok Szövetkezet szállítja, ezzel biztonságosan eladhatják a termelésüket külföldön, hacsak a franciák nem visznek bort Lengyelországba. Az idei őszi budapesti borkiállításon mutatkoztak meg ugyanis a jelei, hogy a franciák nem mennyiségi, hanem minőségi versenytársat látnak a magyar vörösborban. Mindenesetre az Egervin még a 80-as években kapott exportmonopóliuma már nem létezik. Máskülönben takarékosan, gazdaságosan termelnek. Létszámuk csak most, az új palackozó üzembe állításával nőtt huszonötre, s ebben a takarítónőtől kezdve a vezetőig mindenki benne van. A termés pedig az idén jó volt, átlagosan 80–110 mázsa hektáronként, a cukorfok átlaga pedig 18,2. Mivel az Egri Hegyközség területéről a legtöbb szőlőt nekik adják el, az új palackozóban mintegy 40 ezer tonna szőlőből érett bort töltenek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.