Vitatják a krízishelyzetet

P.G.
1999. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszky Gábornak bocsánatot kell kérnie Budapest polgáraitól, amiért teljesen megalapozatlanul a főváros krízishelyzetével rémisztgette őket – jelentette ki Mitnyan György. A Fidesz budapesti elnöke, XII. kerületi polgármester ezt annak kapcsán mondta, hogy a főpolgármester csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján a kormányt tette felelőssé a Budapesten kialakult helyzetért.Mitnyan György elfogadhatatlannak tartja, ahogy Demszky Gábor, valótlanságokat állítva és túlozva, a kormányt teszi felelőssé a főváros problémáiért, s mindezt a nemzetközi sajtó elé tárja. Mint fogalmazott: a szalagátvágásokon kívül a főpolgármester sehol nem jelenik meg, a vitás helyzeteket, feszültségeket kerüli. Mitnyan szerint Demszkynek mint a polgári védelem budapesti vezetőjének, illett volna megjelennie a metrójáratokban tartott katasztrófaelhárítási gyakorlaton, ezt azonban elmulasztotta. A BKV-val kapcsolatos fejleményekről a fideszes politikus elmondta: a 14 százalékos tarifaemelés nem indokolt. Az infláció mértékének megfelelő 6 százalékos árnövekedésnél magasabbat már nem bírna el az utazók pénztárcája. A közlekedési társaság fővárosi támogatása az államival ellentétben 1991 óta folyamatosan csökken. A vállalat költségvetését három éve veszteségesen tervezik, jövőre várhatóan a 15,4 milliárd forintot is eléri a BKV hiánya. A közlekedési társaság nagyobb támogatása érdekében a Fidesz kampányt kíván indítani, melynek jelmondata az lenne: „Ne hagyd Ab(b)a Botond!”, utalva a BKV vezérigazgatójának nevére. – A Demszky Gábor által hangoztatott 15 százalékos forráscsökkenéssel szemben az az igazság, hogy jövőre 7,3 százalékkal nő a főváros bevétele – hangsúlyozta Perlaki Jenő, a Fidesz budapesti frakcióvezető-helyettese. Közlése szerint Juharos Róbert képviselőtársával az Országgyűlésben azért kezdeményezték a forrásmegosztás rendszerének módosítását, hogy a működésükben egyre inkább veszélyeztetett kerületek igazságosabb elosztásban részesüljenek. Ha a főpolgármester jóslata érvényesül, s egészségügyi, oktatási intézményeket zárnak be és csökkentik a BKV teljesítményét, az kizárólag a városvezetés felelőssége lesz, amely a kerületek többségével ellentétben még nem hajtotta végre az intézményracionalizációt – mondta végül Tirts Tamás frakcióvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.