időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

A FIFA megtartaná a mérkőzéseket

MTI
2001.09.12. 13:24

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) törölte a Bajnokok Ligája szerdai 8, valamint az UEFA Kupa csütörtöki 43 összecsapását az Egyesült Államokat ért keddi terrortámadások miatt. A Debreceni VSC együttese szerdán reggel nem sokkal a halasztás bejelentése előtt elrepült Bordeaux-ba a Gorindins elleni találkozóra, s a küldöttség a franciaországi repülőtéren értesült az UEFA Kupa-mérkőzés elmaradásáról. A hajdúságiak késő délután érnek haza.

Valamennyi, e héten sorra kerülő sporteseményen egyperces néma tiszteletadással emlékezzenek az Amerikai Egyesült Államokban, New Yorkban és Washingtonban elkövetett terrortámadások áldozataira – kérte a rendezőket, a sportolókat és a szurkolókat Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság, Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség és Nébald Rudolf, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének elnöke

Az UEFA-val ellentétben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem lát okot a menetrend módosítására, így a hét második felében lejátsszák az ázsiai vb-selejtezőket. A FIFA véleménye szerint a borzasztó események ellenére le kell bonyolítani a találkozókat, de csak akkor, ha valamennyi résztvevő biztonságát garantálják. A FIFA részvétét fejezte ki a csapat játékosainak és vezetőinek. A sorsolás szerint az amerikai fiatalok pénteken Japán ellen mutatkoznának be. A FIFA már az amerikai szövetségnek is részvétét nyilvánította.

Lothar Matthäus, az osztrák első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Rapid Wien világhírű vezetőedzője egyelőre képtelen a munkájára koncentrálni, barátnője ugyanis a terrortámadást ért New Yorkban tanul. A németek 150-szeres válogatott világbajnoka megpróbált telefonon kapcsolatot létesíteni a New Yorkban színművészetet hallgató Maren Müller-Wohlfahrttal.

A bécsiek csütörtökön az UEFA Kupa nyitófordulójában a jugoszláv Partizan Beograddal mérkőztek volna, de az Európai Labdarúgó Szövetség – szinkronban Matthäus határozottan megfogalmazott véleményével – elhalasztotta a kupameccseket.
– Szerintem sem a sportolókat, sem a szurkolókat nem érdekli jelen helyzetben a futball – jelentette ki az exsztárból lett szakvezető.

A német kézilabda Bundesligában szereplő SG Willstätt/Schutterwald vezetőségének három tagja is életét veszítette a keddi amerikai terrortámadások során. A klub menedzsere szerint hárman az egyesület szponzorai közül a World Trade Centernek ütközött gépen lelték halálukat. Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Los Angeles Kings szomorúan tudatta: két tehetségkutató munkatársa veszett oda a manhattani légi terrorakcióban. Garnet „Ace” Bailey és Mark Bavis azon az eltérített Boston-Los Angeles járaton tartózkodott, amely a World Trade Centerbe csapódott.

A Bayern München egyetért az UEFA döntésével, amely szerint a New York-i és a washingtoni terrorcselekmények következtében elmarad a labdarúgó Bajnokok Ligájának szerdai fordulója. – Ez volt az egyetlen helyes megoldás, a csapat még ma délután hazautazik Németországba – mondta a klub szóvivője Rotterdamban, a tervezett Feyenoord elleni mérkőzés helyszínén. A bajor egyesület felkérte a német rádióállomásokat, hogy értesítsék a szurkolókat: a találkozó törlése miatt térjenek haza Hollandiából, s a jegyek árát visszafizetik nekik.

A címvédő Bayern Münchennel ellentétben az Olimpiakosz Pireusz illetékesei csalódottan vették tudomásul a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai mérkőzéseinek elhalasztását. – Az összes tervünket megváltoztatja a mostani törlés. Rendkívül el vagyunk keseredve – mondta a görög klub szóvivőnője. A pireusziak az 1999-es BL-győztes Manchester Unitedet fogadták volna szerdán a G-csoport első fordulójában.

Késő délután hazaérkezett Bordeaux-ból az a különgép, amelyen a Debrecen labdarúgócsapata utazott. Pajkos János vezetőedző közölte, hogy a szerdára tervezett tréning helyett csütörtökön tart két edzést. A DVSC eredetileg 19 órakor lépett volna pályára a Girondins Bordeaux ellen, de az UEFA Kupa-mérkőzéseket az Egyesült Államokban történt terrorcselekmények miatt szeptember 20-ára halasztották.