időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Bíróság elé áll Nógrádi Zsolt

MTI
2001.09.16. 10:38

Bíróság elé áll kedden Nógrádi Zsolt, az Országgyűlés olajbizottságának tanúja azért, mert az ügyészség szerint tavaly hamisan vádolta meg olajjal, illetve szervezett bűnözéssel összefüggő cselekmények elkövetésével Pintér Sándor belügyminisztert, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, Szabó Iván volt pénzügyminisztert, és Boross Péter volt miniszterelnököt.

A vádban foglalt cselekményekért akár ötéves szabadságvesztés is kiszabható. A vádirat szerint Nógrádi az azóta már megszüntetett parlamenti olajbizottság 2000. június 8-i zárt ülésén, egy a bizottságnál június 18-án írásban rögzített vallomásában, továbbá a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal előtt 2000. július-augusztusban többször előadta valótlan állításait. Az olajbizottság előtt Nógrádi valótlanul állította Pintér Sándorról, hogy 1993-96. között országos rendőrfőkapitányként többször megjelent Flaisz Ferenc vállalkozó érsekhalmi házában, s ott Nógrádi Zsolt édesapja és társai alkalmanként 25-50 millió forintot adtak a rendőrtábornoknak. – Pintér gyilkosokkal meg rablókkal paktál – hangoztatta Nógrádi a vádirat szerint.

A vádirat tartalmazza azt is: Nógrádi az olajbizottság előtt valótlanul állította Lezsák Sándorról, hogy olajszőkítőknek biztosított telephelyet 1994 őszétől, Szabó Ivánról, hogy pénzügyminiszterként bankhiteleket szerzett olajimportőri tevékenységhez, illetve adócsalás és jövedéki visszaélés elkövetéséhez, Boross Péterről pedig, hogy a bűnös úton az országba behozott üzemanyagnak piacot biztosított. Nógrádi olajbizottság előtt tett nyilatkozatai alapján Pallag László és Pancza István kisgazda országgyűlési képviselők feljelentést tettekés Boross Péterre.. Az ügyészség a nyomozást néhány hét múlva bűncselekmény hiányában szüntette meg Pintér Sándor, Lezsák Sándor és Szabó Iván vonatkozásában, később pedig Boross Péter tekintetében is azzal, hogy bűncselekményt nem követett el.

Szeptember 13-án a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság elrendelte Nógrádi Zsolt öccsének, Nógrádi Ádámnak a körözését, mert a rendőrség szerint alapos a gyanú arra, hogy megölte apjukat. Nógrádi József három éve tűnt el, a holttestét ez év augusztus végén találták meg a hatóságok. Nógrádi Zsoltot a bíróság tavaly jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte közokirat-hamisítás és lőfegyverrel való visszaélés miatt.