időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Hamis igazolványok a gépeltérítőknél?

MTI
2001.09.20. 16:45

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az FBI az utaslista alapján nem pontosan állapította meg a múlt keddi repülőgép-eltérítések elkövetőinek személyazonosságát – írta a The Times.

A mértékadó brit napilap szerint a gépeltérítők közül öten hamis igazolványt használtak, és az amerikai nyomozók vizsgálják annak lehetőségét, hogy valamennyien szélhámosak voltak. A cikkíró részletesen idéz londoni székhelyű arab nyelvű napilapokból, amelyekben megszólalnak olyan személyek illetve hozzátartozóik, akiket az amerikai hatóságok a 19 gépeltérítő között neveztek meg.

Abdul al-Omari, aki állítólag a New York-i Világkereskedelmi Központja egyik tornyába vezette bele az egyik repülőgépet az asz-Sark al-Auszat napilappal közölte, hogy az FBI által múlt héten közzétett név, születési dátum megegyezik az övével. A 28 éves, rijádi illetőségű férfi valóban az Egyesült Államokban tanult, de tavaly visszatért Rijádba. Mint elmondta, denveri lakását 1999-ben kirabolták, ellopták útlevelét. A betörést annak idején jelentette az amerikai hatóságoknak.

Egy korábban Washingtonban dolgozó szaúdi diplomata egy másik arab nyelvű lapnak elmondta, hogy a Valid al-Sehri néven azonosított gépeltérítő az ő fia. Négy évvel ezelőtt a floridai Embry-Riddle Légügyi Egyetemen végzett, jelenleg azonban a Saud Arabian Airlines pilótájaként dolgozik, most Marokkóban tartózkodik. Egy másik szaúdi pilóta, akit Huszein al-Hamdi néven azonosítottak, ugyanezen arabnyelvű napilap szerint, Tuniszban él jelenleg. Kétségek merültek fel az Egyesült Arab Emírségekbeli Marvan al-Sehi személyazonosságát illetően is, akinek hozzátartozói határozottan cáfolják, hogy az egyik eltérített repülőgépen lehetett. Mint elmondták al-Sehi útlevelét 1999-ben ellopták, és még abban az évben új útlevelet kapott. Ziad Dzsarra családja is cáfolja, hogy a Pennsylvaniaban lezuhant repülőgép egyik muszlim fanatikus eltérítője azonos lenne a libanoni illetőségű férfival, akiről köztudott playboy életmódja.

A brit lap szerint az FBI által Nikosz Makrakisz személyazonosság alatt őrizetbe vett gyanúsítottak egyike jelenleg egy görög éjszakai bár énekese. Makrakisz útlevelét idén nyáron lopták el.