időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Befejeződött a csicsói templom helyreállítása

MTI
2002.02.13. 06:56

Több mint nyolcszázéves templom romjainak részleges helyreállítása fejeződött be Balatoncsicsón. A Balaton-felvidéken található Nivegy-völgy jelképeként számon tartott csicsói templomrom az alig kétszáz lelkes falu fölött magasodó Szent Balázs-hegy csúcsán található. <br/>

Schumacher József Balatoncsicsó polgármestere az MTI-nek elmondta: a középkori, eredetileg román stílusban épült templom maradványainak a megőrzésére most központi pályázaton szerzett segítséggel 17 millió forintot fordíthattak.

A középkori műemlék templomrom részleges helyreállítását a balatoncsicsói önkormányzat szervezte, s sok helyi polgár is kivette részét a felújításból.

A csicsói polgármester elmondta: a részleges műemléki helyreállítás a romtemplom leszakadt részeinek a visszaillesztéséből, a terület rendezéséből és régészeti ásatásból állt.

A csicsói Szent Balázs-hegyen lévő romtemplom a középkori, Zala megyéhez tartozó, elpusztult Szentbalázs falu temploma volt, a XII. században építették, s a következő évszázadokban jutott a faluval együtt végromlásra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.