időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Jól halad a választási felkészülés

MTI
2002.02.11. 18:31

Időarányosan jó ütemben, jelentősebb gondok nélkül zajlanak a parlamenti választások előkészítő faladatai, s így minden remény megvan arra, hogy a választás a törvényi feltételek ismeretében, az előírások betartásával zajlik majd le - hangzott el az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfő esti ülésén.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) titkárságvezetője az elmúlt egy hét történéseiről adott tájékoztatójában elmondta, hogy az ajánlási szelvények és a kopogtatócédulák az előírt határidőig, február 8-ig, néhány kivétellel eljutottak mind a 8,1 millió választópolgárhoz.

Az a húsz reklamáló, akiről eddig tudnak, önhibájából, a lakcímváltozás bejelentésének elmulasztása miatt nem kapta meg értesítő-ajánlószelvényét. A helyi jegyzők azonban mindenütt pótolják a szelvényeket.

A korábbi választások adatai alapján egyébként 0,1-0,2 százalék az eltérés a névjegyzékeknél, s ez a választók számához viszonyítva igen elenyésző mennyiség – tette hozzá.

Az ajánlási szelvények kézbesítésének múlt heti időszakában országosan kilenc olyan bejelentést kaptak, ahol felmerült jogszabálysértés lehetősége, például a levélszekrények feltörése miatt. Ezek kapcsán egyébként már megtették a szükséges rendőrségi feljelentéseket.

A titkárságvezető felidézte, hogy 1998-ban ugyanebben az időszakban 40-50 esetről volt tudomásuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azt, aki a választás szabályait megsérti, például úgy, hogy levélszekrényekből ajánlási szelvényeket lop. Az OVI titkárságvezetője egyúttal leszögezte azt is, hogy ezek az ügyek érdemben nem befolyásolják a választást.

Rytkó Emília tudatta, hogy hétfőn 17 óráig országosan 83 jelölt kérte nyilvántartásba vételét, szemben a négy évvel korábbi 15-tel, akik a szelvények kézbesítését követő első munkanapon adták le ajánlásaikat 1998-ban.

Az OVI egyébként országosan 1700-1800 jelölt nyilvántartásba vételére számít. Rytkó Emília kifejtette, hogy 8,1 millió ajánlási szelvényből ez esetben is csak 1 millió körüli szelvényt használnak fel. Ez a szám is azt mutatja, hogy nem érdemes tisztességtelen eszközöket bevetni az ajánlási szelvények gyűjtésénél.

Ficzere Lajos elnök elmondta, hogy a testület a kezdetektől fokozott figyelemmel kíséri az egész választási folyamatot, annak egyes részszakaszait, csakúgy, mint az ott jelentkező problémákat, az esetleges visszaéléseket. Meggyőződésének hangot adva, az elnök megállapította, hogy a választási irodák mindenütt felkészülten végzik felelősségteljes feladatukat, s megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az OVB jelenlévő négy tagja egyhangúlag újabb három szervezetet vett nyilvántartásba. Ezzel már 32-re nőtt azon pártok, civil szervezetek száma, amelyek jelölteket indíthatnak a választáson.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.