időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Kártérítés az afgán polgári áldozatoknak

MTI
2002.02.13. 16:04

A Global Exchange nevű amerikai emberi jogi szervezet szerdán Kabulban bejelentette, hogy beható vizsgálatot indít az amerikai bombázások által okozott polgári veszteségek felbecsülésére, s a vizsgálat alapján a közeljövőben afgán személyek esetleg kártérítési igényekkel fordulhatnak az amerikai kormányzathoz. <br/>

Marla Ruzicka, a szervezet szóvivőnője szerint elérkezett az ideje az anyagi károk és az emberveszteségek feltérképezésének. A helyreállítás közepette szükség lesz az ártatlanok kárpótlására is, amire azonban az afgán költségvetésből bizonyosan nem futja majd. A Global Exchange tehát egy 20 millió dolláros segélyezési alap létrehozását kéri Washingtontól a bombázások áldozatainak ideiglenes megsegítésére.

„Az Egyesült Államok naponta 30 millió dollárt költött a bombázások finanszírozására, most tehát úgy gondoljuk, az amerikaiak morális kötelessége a polgári áldozatok segítése” – mondta Ruzicka az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége előtt. Washington állítólag hajlandó kártérítést fizetni az amerikai katonák által januárban Uruzgán tartományban tévedésből megölt afgán áldozatok családjainak. Ugyanakkor a kabuli nagykövetség szóvivője csak arról szólt, hogy a Pentagon listát készít a civil veszteségekről, de kártérítésről nem tudott.

Mohammed Hán, Uruzgán tartomány kormányzója azt állítja, hogy amerikai harci gépek a tartomány székhelye, Tarin Kot elleni tavaly október 21-i támadásukban mintegy húsz civil személyt (többségükben gyermekeket) öltek meg, és 25-35 embert megsebesítettek. Tarin Kot a tálibok egyik feltételezett erőssége volt, a kormányzó szerint a menekülő tálibok élő pajzsként tartották maguk előtt a helyi lakosokat, leginkább nőket és gyermekeket. A Tarin Kot-i szemtanúk azonban máshogy emlékeznek: szerintük egyetlen tálib sem volt ott a tragédia idején, rokonaik tehát egy amerikai hadászati tévedés áldozatai lettek.

Eközben Afganisztán több pontján tovább tart a helyi hadurak rivalizálása. Az egyik ilyen konfliktus lezárására a kabuli kormány Tadzs Mohammed Vardak személyében új kormányzót nevezett ki a kelet-afganisztáni Paktia tartomány élére. A volt kormányzó, Pasa Hán azzal fenyegetőzött, hogy felújítja a harcokat, ha mást jelölnek helyette. A Paktia feletti hatalomért január végén két pastu törzsi vezető, Pasa Hán és Szaif Ullah között tört ki fegyveres összetűzés. A harcokban mintegy ötven ember vesztette életét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.