időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Kofi Annan Arafatért lobbizik

MTI
2002.02.12. 20:00

Jasszer Arafat szabad mozgásának biztosítását követelte Izraeltől az ENSZ főtitkára. Kofi Annan a palesztin nép elidegeníthetetlen jogaival foglalkozó ENSZ-bizottság ülésén sürgette: oldják fel a palesztin elnök szabad mozgásának korlátozását, amely lényegében házi őrizettel azonos. A világszervezet vezető tisztségviselője egyúttal a közel-keleti békefolyamat felélesztését szorgalmazta.

Kofi Annan figyelmeztetett arra is, hogy a Palesztin Hatóság infrastruktúrájának felszámolása csak fokozza a politikai és biztonsági kérdések kapcsán felmerülő nehézségeket. Az ENSZ-főtitkár felszólította Izraelt és a palesztinokat, hogy kötelezzék el ismét magukat a közel-keleti béke mellett. Emlékeztetett arra is, hogy a térségben a tizenhat hónapja tartó erőszakhullám miatt példátlan mértékben romlott a helyzet.

Arafatot az izraeli hatóságok a múlt év vége óta nem engedik kimozdulni Rámalláhból. Mint mondják, szabad mozgását attól teszik függővé, hogy hajlandó-e letartóztatni a terrorcselekményekben részt vevő palesztin szélsőségeseket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.