időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Oroszország részt venne hadműveletben

MTI
2002.02.12. 13:51

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter keddi közlése szerint Oroszország kész részt venni külföldi antiterrorista hadműveletekben. Az orosz politikus azonban leszögezte, ez attól függ, hogy mely állam válna egy ilyen operáció színterévé.

Oroszország határozottan ellenzi ugyanis az antiterrorista műveletek kiterjesztését Irakra. Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes közelmúltbeli látogatása alkalmával Igor Ivanov külügyminiszter a nemzetközi terroristaellenes koalíció szétesését is felvetette egy Bagdad elleni amerikai csapás esetére. Moszkva egyik legfontosabb közel-keleti partnere mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök is kiállt a The Wall Street Journal amerikai konzervatív lapnak adott hétfői interjújában.

Szergej Ivanov szerint Moszkva nem ért egyet az – amerikai politikai szótárban szereplő – úgynevezett „lator-állam” kifejezéssel sem, helyette inkább a stabilitást veszélyeztető rendszerek kifejezést használná, amilyen például az afganisztáni tálib rezsim is volt. Megfogalmazása szerint nem szükséges egyes államokra ráragasztani a „terrorista” címkét, Oroszországnak sem tetszik több ország politikája, de nem elszigetelésüket akarja, hanem megegyezést szeretne velük. Ivanov valószínűnek nevezte emellett, hogy a világban jelenlévő új fenyegetésekkel összefüggésben újabb forrásokat kaphat az elmúlt évekhez képest idén amúgy is bőkezűen ellátott orosz katonai költségvetés.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.