időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Tanártüntetés Varsóban

MTI
2002.02.12. 15:20

A Szolidaritás szakszervezet oktatási és nevelési szekciójához tartozó mintegy 600 tanár tüntetett a lengyel fővárosban a szejm előtt a kormány iskolapolitikája és az oktatásügyben tervezett költségvetési kurtítások miatt.

Követelték egyebek között, hogy az idei évi költségvetés a tervezettnél többet fordítson oktatásügyre, lehetővé téve a még az előző kormány által elfogadott tanári chartának megfelelő idei évi fizetésemeléseket.

A szejm a súlyos költségvetési hiányra hivatkozva tavaly decemberben módosította a tanári chartát, egy évvel elhalasztva az idén esedékes tanári fizetésemelések bevezetését. Az intézkedésből a költségvetésnek 1,9 milliárd zloty (67 forint/zloty) megtakarítása származik.

A Szolidaritás ragaszkodik ahhoz, hogy a demográfiai hullámvölgy miatt elbocsátott tanárok számára külön szociális segélyeket biztosítsanak. A tüntetők bírálták az új érettségi rendszer bevezetésének 3 éves elhalasztását, az oktatási minisztériumban és a tanfelügyelőségeken végrehajtott személycseréket és a kormánynak azokat a törekvéseit, hogy a helyi önkormányzatokra hárítsa át a neveléssel és gyermekvédelemmel kapcsolatos feladatokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.