időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Zimbabwe – visszavont megfigyelő-vízum

MTI
2002.02.15. 14:48

- A zimbabwei hatóságok érvénytelenítették a márciusi elnökválasztásra az afrikai országba küldendő európai uniós megfigyelők vezetőjének vízumát: ez előrevetíti a diplomata esetleges kiutasítását, amely az EU-megfigyelők visszahívásához vezethet - közölték pénteken uniós források.

Pierre Schori svéd diplomata vízumának érvénytelenítéséről Anna Lindh svéd külügyminiszter számolt be pénteken Oslóban tartott sajtóértekezletén. Schori, Svédország ENSZ-nagykövete a hét végén turistavízummal utazott a dél-afrikai országba, hogy a március 9-10-i elnökválasztáson az EU-megfigyelők vezetője legyen, és kérte a hatóságoktól e minőségben való akkreditálását. Zimbabwe azonban érvénytelenítette beutazási engedélyét, mondván hogy Schori politikai nyilatkozatokat tett, ami nem egyeztethető össze a turistavízummal.

A beutazási engedély érvénytelenítése, mint az AFP megjegyezte, előrevetíti Schori esetleges kiutasítását. Schori – szóvivője útján – pénteken délután még nem tudta megmondani a hírügynökségnek, hogy kiutasítják-e. Anna Lindh az oslói sajtóértekezleten közölte: Schori kiutasítása nyilvánvalóan minden európai uniós megfigyelő távozását vonná maga után. Az EU külügyminiszterei hétfőn vitatják a kérdést. A Tizenötök, amelyek az emberi jogok és politikai szabadságjogok korlátozásával vádolják Robert Mugabe zimbabwei elnököt, azt már többször jelezték, hogy Mugabe és környezete szankciókra számíthat, ha nem engedélyezi megfigyelők részvételét a márciusi választáson.

Zimbabwe csütörtökön akkreditált 30 európai uniós megfigyelőt, de nem akarja fogadni több EU-ország, köztük a Mugabe-kormányzattal szemben igen kritikus Nagy-Britannia és Svédország diplomatáit. A márciusi elnökválasztás a legnagyobb kihívás a 22 éve hatalmon lévő Mugabe uralmával szemben, és a voksolás előtt a dél-afrikai országban egyre feszültebb a belpolitikai helyzet. A fővárosban, Hararében pénteken a rendőrség őrizetbe vett tucatnyi tüntetőt, akik új alkotmányt követelő félezres utcai megmozduláson vettek részt. Péntekre virradóra a Dél-afrikai Köztársaságba menekült a Mugabe-kormányzatot korábban élesen bíráló és bebörtönzött Basildon Peta zimbabwei újságíró, mert a vele szemben egyre erősödő kormányzati lejárató kampány miatt úgy vélte: veszélyben forog az élete.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.