Nádfedeles biobirodalom Püspökhatvanban

A fôvárostól alig hetven kilométerre fekvô község utcáin kanyargunk. Elhagyjuk a Cserhát lankáin épült faluközpont ódon házait, és a település széle felé vesszük az irányt. Nem a legszegényebbek élnek itt mint hajdanán, hanem a módosabbak.

T. Dögei Imre
2002. 05. 03. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy domb mögül nádfedeles épületek tárulnak elénk. A magyar tanyavilág hangulata itt a bajor parasztgazdaságokéra emlékeztet. Moór Ferenc módszeresen építette fel ezt az ökogazdaságot. Előtte elment a Szentendrei Skanzenbe megnézni a magyar tájak építészeti hagyományait, s csak utána kezdett építkezni. A követ a nógrádkövesdi kôbányából, a tölgyfát a szomszédos erdôgazdaságból hozatta, a vályogtéglákat a helyben bôségesen rendelkezésre álló agyagból készíttette, csupán a nádat kellett messziről ideszállítani.
Két éve láttak munkához, s már jószágok vannak az istállókban, a kifutókban. Nemcsak saját gyönyörűségére, hanem ízletes és egészséges élelmiszerek termelésére tart több száz mangalica disznót, megszámlálhatatlanul sok régi magyar baromfifélét és kéttucat magyar tarka tehenet.
– Nem új irányzatot látnak itt – fogad bennünket a házigazda –, hanem elôdeink gazdálkodásának felelevenítését. Ahol szükséges, ott a mai módszereket is átvesszük, hiszen a teheneket géppel fejjük, s a napi félezer liternyi tejet azonnal lehűtjük. A mangalicákon viszont nem fogtunk ki a villanypásztorral, szabadon turkálnak a hatalmas kifutóban. Csak a fialó kocák kerülnek kutricákba.
A náddal fedett kicsi tejüzem elôtt köcsögfa, rajta cserépedények sokasága. A patyolattiszta feldolgozó a mennyezetig csempézett, benne éppen joghurtot, sajtot készítenek fehér köpenyes asszonyok.
– A teheneket a gazdasághoz tartozó több mint félszáz hektáros bérelt területen termelt biominôségű takarmánnyal etetik, tehát a tejük is biominôségű – mondta Ochtynszki Gábor, a tejüzem vezetője, aki régebben a tejiparban dolgozott. – Jelenleg natúr és négyféle gyümölcsjoghurtot készítünk Mivel ezekben tartósítószer nincs, hűtve is legfeljebb két hétig tárolhatók. Lágy sajtjainkat biofűszerekkel és biogyógynövényekkel ízesítjük, s tervezzük a félkemény változatok készítését is.
– Milyen a kereslet a biotermékek iránt? – kérdezem a mezôgazdasági középiskolát végzett, de máig az építési vállalkozásából élô Moór Ferenctôl.
– Az igény egyre nagyobb, de a szegényebb emberek még nem képesek megfizetni a biogazdálkodás többletköltségeit. A biokészítmények árai ugyanis többnyire ötven-hatvan százalékkal magasabbak. Ez a többéves átállási idôszak elmaradt bevételeivel, a biominôség ellenôrzési díjával és a többnyire szerényebb hozamokkal magyarázható. Nálunk csupán harmincszázaléknyi ez a különbség, mert helybeni eladás esetén kereskedelmi árréssel és szállítási költséggel nem számolunk. Fô termékünket, a mangalicaszalámit magyarosan és egy ôsi szerb recept alapján is készítjük. Kilóját háromezer forintért adjuk, míg a hasonló minôségért a bioüzletekben ötezret is elkérnek. Hurkáját, ikrás zsírját, avasodásra kevésbé hajlamos szalonnáját és tepertôjét is szívesen veszik tôlünk.
Moór Ferencet nem elsôsorban a pénz, a haszon hajtja. Jól érzi magát püspökhatvani gazdaságában, s családja, két tizenéves fia jövôjét is ebben az egészséges környezetben képzeli el. Nemsokára véglegesen ideköltöznek rákospalotai otthonukból. A támogatásokból, hitelekbôl és fôként a család összes mozgósítható pénzébôl még most is épülô-szépülô gazdaságból csak jövôre várható akkora jövedelem, hogy a családot és az átlagosnál jobban fizetett alkalmazottaikat is eltartsa.
Magyarország élelmiszer-fogyasztásának csupán egy százaléka biotermék, tehát még kezdeti szakaszban van ez a módszer, noha egyre többen próbálkoznak vele. Legtöbben azonban megállnak a növények biotermesztésénél. Vendéglátóm – fél tucat honfitársával karöltve – az igényesebb állati biotermékek elôállítását tűzte célul maga elé. Moór Ferenc szerint öt év múlva akár húsz százalékra is feltornászható a hazai fogyasztási arány. A tehetôs nyugati országokban pedig már most nagy kereslet mutatkozik a biotermékek iránt, ezért a magyar mezôgazdaságnak ez lehet az egyik fejlődési iránya.
A Püspökhatvan peremén megtelepedô biogazda álmaiban olyan családi vállalkozás szerepel, amely turizmussal is kiegészül. A néhány napot náluk idôzô vendégek kirándulhatnak, pihenhetnek, lovagolhatnak, és megéhezve elfogyaszthatják majd a helyben készített bioélelmiszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.