A Tej Terméktanács vezetôi elmondták, az idén nem változott az országos tejkvóta, a 2002. évi keretet a miniszter ismét kétmilliárd literben határozta meg. Az extra minôségű tejhez 72 forint plusz áfa árat határozott meg literenként. Ugyanakkor hatályon kívül helyezte a termelôi nyerstej 1991 óta érvényben lévô szabványát és az extra tejre a korábbinál is szigorúbb értékeket írt elô. A rendelet megjelenésének idôpontjában az ágazat szereplôi már rendelkeztek hosszú távú termékértékesítési szerzôdéssel, amelyekben a korábbi szabványnak megfelelô minôségi kategóriák szerint határozták meg az árakat. A terméktanácsnak idénre nincs szabad kvótája, a termelôk csak egymástól tudnak venni.
A tehéntej minôséghez kötött támogatását a miniszter literenként 5,20 forintban határozta meg az extra tejre. Tavaly a terméktanács feldolgozó tagjai 1726 millió liter tejet vásároltak fel, 71,21 forintos átlagáron. Az év elsô két hónapjában 76,58 forint volt a felvásárlási átlagár, 9,4 százalékkal magasabb, mint tavaly. Örvendetes, hogy idén ismét növekedésnek indult a tejtermékek fogyasztása, az elsô két hónapban fôleg vajból és sajtból fogyott több. A belföldi értékesítés javulásában közrejátszott a terméktanács reklámkampánya és az, hogy év elején nem voltak akkora mértékű áremelések, mint máskor. A legnagyobb mértékben, mintegy 5-11 százalékkal a zacskós és dobozos tejek drágultak, a vaj ára 4,8 százalékkal emelkedett. Érdekes adatot közölt az AKII Piacinformációs Szolgálat: a fogyasztói árak szóródása nagyon nagy. Például trappista sajt esetén akár negyvenszázalékos különbség is lehet az egyes áruházláncok között.
A hazai sajtgyártás egyik fellegvára a Veszprémtej Rt. A részvénytársaságnak 1993 óta többségi tulajdonosa a francia Bograin S. A., amelyet a világ elsô tíz legjelentôsebb tejfeldolgozója között tartják számon. A vállalat a sajtokra specializálódott, kiváló minôségű termékekkel jelent meg a piacon – tudtuk meg Tímár Imre vezérigazgatótól. A Veszprémtej az elmúlt tíz évben majdnem megkétszerezte az árbevételét, eredménye is folyamatosan javult. Sikerük titka az, hogy hazai fejlesztésű élelmiszerekkel, többek között a közismert camembert sajtokkal kápráztatják el a fogyasztókat. Ha egy francia dicséri a magyar sajtokat, arra oda kell figyelni. Márpedig a hetvennégy éves tulajdonos, aki gyerekkorától sajtkészítéssel foglalkozik, elismerôen szól a Bakonyról és a Tihanyról, amelyeknek új ízesítésű változatai is ismertek. A higiénia és a szigorú minôségbiztosítási rendszer alapvetô feltétele a termelésnek. A közelmúlt beruházásai is ezt a célt, illetve a munkakörülmények javítását szolgálják. Tavaly korszerűsítették a pápai üzemet, idén a keszthelyi és a veszprémi feldolgozókra kerül sor.
A veszprémi sajtok és más tejtermékek minôségét javítja, hogy a tejet olyan termelôktôl veszik, akik a Bakonyban, tiszta környezetben gazdálkodnak, s így a takarmány nem tartalmaz káros anyagokat. Szabó Tibor elmondta, hogy partnereikkel több évre szóló tejértékesítési szerzôdést kötnek, ezzel biztosítják a kiváló minôségű alapanyagot. A beszállítók között ugyanúgy megtalálhatók a naponta száz litert adó kistermelôk, mint a harmincezer litert hozó nagyüzemek. Stabil partnerük a nagyalányosi Táncsics Szövetkezet, ahol ezer fejôstehén található, és évente nyolcmillió liter tejet termelnek. A tehenészeti telepre csak védôfelszerelésben (fehér köpenyben, sapkában, cipôvédô fóliában) mehettünk be. Megérte beöltözködni, mert gyönyörű állatokat láttunk, ezek a tehenek átlagosan 8600 liter tejet adnak. Házi Csaba elnök büszkén mutatta új fejôházukat, egy régi épületet újítottak föl, korszerű technológiát használnak benne. A beruházás 110 millió forintba került, ehhez negyvenszázalékos vissza nem térítendô állami támogatást kaptak. Jó kapcsolatuk van a Veszprémtejjel, tavaly 98 százalékban extra minôségű tejet termeltek. Remélik, hogy az új fejôházi technológiával csak extra tejet fognak szállítani. A szövetkezet árbevételének nagy része a tejbôl származik, ezenkívül sertéstenyésztéssel foglalkoznak.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség