időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Az EU nem örül D-209-nek

MTI
2002.06.23. 18:26

Az Európai Unión belül kedvezőtlenül fogadták, hogy Magyarország egy terhelt múltú miniszterelnökkel kívánja folytatni útját az uniós tagság felé - írja legfrissebb számában a Der Spiegel.

A német hírmagazin szerint a budapesti kormánypártok döntése, amellyel bizalmat szavaztak Medgyessy Péternek, „fejcsóválást váltott ki a jövendő EU-partnerek körében”. A kormányfő beismerését, miszerint 1977-82 között a kommunista elhárítás tisztjeként tevékenykedett, ám ennek dacára tovább akar kormányozni, „a sevillai EU-csúcsértekezleten a demokratikus érettség hiányának bizonyítékaként értékelték” – írta a Der Spiegel.

Az Európai Bizottságnak a hírmagazin által, név nélkül idézett szóvivője kijelentette: a múlt feldolgozása nem lehet téma a bizottság számára, annál inkább a demokratikus Magyarország számára. Ennek ellenére 18 hónappal az EU-belépés tervezett időpontja előtt nem fog sor kerülni „külső beavatkozásra”. „Ezt maguknak a magyaroknak kell megoldaniuk” – vélekedett a szóvivő.

„Az európaiak” ennek dacára úgy vélik, hogy a magyar miniszterelnök aligha maradhat a helyén – írta a Der Spiegel, adós maradva annak konkretizálásával, hogy mely EU-államok helyezkednek erre az álláspontra. Az írás – berlini értesülés szerint – Walter Mayr bécsi Spiegel-tudósító tollából származik, aki Sevillában járt kollégákkal folytatott telefonbeszélgetésekből jutott a fenti következtetésre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.