időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Befejeződött Mádl olaszországi útja

MTI
2002.06.21. 15:26

Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken hazautazott a nápolyi Capodichino katonai repülőtérről, lezárva ezzel négynapos olaszországi látogatását.

A magyar államfőt pénteken délelőtt díszdoktorrá avatták a nápolyi Federico II. (II. Frigyes) Egyetemen, a nemzetközi jog, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok és az európai integráció területén kifejtett tudományos munkásságáért.

A pénteki program a prefektúrán folytatódott, ahol Mádl Ferenc leleplezte Türr Istvánnak, Garibaldi egykori tábornokának emléktábláját. A délelőtt további része is a történelemé volt, a magyar vendég Nápoly leghíresebb történelmi nevezetességeit látogatta meg. Mádl Ferenc kora délután ellátogatott az Istituto Orientaléba, (Keleti Intézet) ahol magyar tanszék működik, s találkozott a magyar tanszék vezető tanáraival és diákjaival.

Ezzel véget ért a magyar köztársasági elnök négynapos olaszországi állami látogatása, amelynek egyik felében az állam legmagasabb rangú politikai vezetőivel, így Carlo Azeglio Ciampi köztársasági elnökkel, Silvio Berlusconi miniszterelnökkel, a parlament két házának elnökeivel, valamint Róma polgármesterével folytatott beható, érdemi tárgyalásokat az európai uniós csatlakozási folyamatról, Magyarország NATO-n belüli elkötelezettségeiről, a magyar-olasz kapcsolatok alakulásáról. E megbeszéléseken olyan konkrét kérdéseket is érintettek, mint a magyarok munkavállalása közvetlenül a csatlakozás után.

Mádl Ferenc olaszországi látogatásának volt egy másik fontos vonatkozása is: jelenlétében vette kezdetét az olaszországi magyar kulturális évad. Ennek két fő eseménye volt: a Szépművészeti Múzeum anyagát – az Esterházy-örökség részét – alkotó olasz grafikai kiállítás megnyitása a fővárosban, majd a Herendi Percelánmanufaktúra kiállításának megnyitása.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.