Lujza 2024. március 2.
logo

Benes-ügy: nő a támogatók száma

MTI
2002.06.25. 06:14

Csehországban június elején az emberek 75 százaléka gondolta úgy, hogy a II. világháború után kiadott Benes-dekrétumoknak továbbra is érvényben kell maradniuk. Ez négy százalékkal több mint márciusban - derült ki abból az országos közvélemény-kutatásból, amelyet a prágai Közvélemény-kutató Központ készített.

A dekrétumok érvénytelenítését a megkérdezettek négy százaléka támogatná, ami a márciusihoz hasonló eredmény. Ugyanakkor 21 százaléknak – négy százalékkal kevesebb, mint márciusban – nincs véleménye a kérdésről, illetve nem nyilatkozott.

A Benes-dekrétumok alapján a csehszlovákiai szudétanémeteket és magyarokat kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották állampolgárságuktól és elkobozták vagyonukat. A szudétanémeteket később kitelepítették Németországba és Ausztriába, míg a magyarok szintén tervezett kiűzését a potsdami nagyhatalmi konferencia 1945 nyarán nem hagyta jóvá. A cseh képviselőház áprilisban nyilatkozatban minősítette érinthetetlennek és megváltoztathatatlannak a Benes-dekrétumokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.