időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Friss volt az anthrax

MTI
2002.06.23. 15:11

Meglehetősen friss volt, legfeljebb két évvel korábban, de inkább valamivel később készülhetett az a lépfenespórákkal fertőzött por, amiből ismeretlen tettes tavaly ősszel - levélben elrejtve - egyesült államokbeli címekre juttatott el különböző mennyiséget, felidézve a biológiai támadás rémét a terrorizmus által már egyébként is megriasztott Amerikában.

A The New York Times vasárnapi számában közölt beszámoló szerint a vizsgálat ezen legújabb – radiokarbon eljárással, vagyis a szénfeleződés mérése nyomán szerzett adatok alapján tett – megállapítása súlyos aggodalmat keltett a bűnüldözők körében, hiszen ez azt jelentheti, hogy a port nem valamilyen régóta „elfekvő készletből” szerezték, hanem akár ma is meglévő laboratóriumi kapacitás birtokában van az elkövető, tehát bármikor megismételheti cselekményét.

Az őszi „anthraxlevél-sorozatnak” betudhatóan öten meghaltak, másfél tucatnyian megbetegedtek. A nyomozók feltételezése szerint az elkövető alighanem az Egyesült Államokban tartózkodó személy – hogy amerikai vagy külföldi-e, e tekintetben megoszlanak a vélemények. A küldeményhez csatolt fenyegető tartalmú üzenet – írásszakértői vélemény, illetve pchichológusi szakvélemény szerint – magányos férfira utal, aki tudományos érdeklődésű ember, és ellenszenvvel viseltetik a társadalom iránt.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) olyan elkövetőt keres, aki otthonosan mozog Trenton környékén, hiszen ott adta postára az anthraxszal fertőzött leveleket. Az FBI által lehetséges elkövetőként nyilvántartott személyek listája állandóan változik, jelenleg inkább bővül, mintsem szűkül, és mintegy ötven nevet tartalmaz. Alaposan vizsgálódtak például a Maryland állambeli Fort Detrick katonai kutatóintézetben.

Ott azonban a kutatók „nedves anthraxszal” dolgoznak, és állítólag nem ismeretes előttük a porban elkeverhető, „lebegési képességig menően parányi” részecskék előállítási technológiája. Azt viszont elismerik, hogy nagyon könnyen ki lehet csempészni anyagokat a laboratóriumból. Eddig a 2 és félmillió dolláros nyomravezetői díjkitűzés sem hozott semmilyen eredményt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.