időjárás 9°C Áron 2023. április 2.
logo

Tisztító tippek

Lovass Ildikó
2002.06.21. 06:00

A mosható ruhaneműből könnyen eltávolíthatjuk a dezodor okozta foltokat, ha meleg víz és színtelen ecet keverékébe áztatjuk. Fél liter vízhez négy evőkanál ecetet adjunk. Egy-két órányi áztatás után mosószappannal dörzsöljük ki a foltokat.

Ha a szőnyegbe moly telepedett, borítsunk arra a részre vizes ruhát, és forró vasalóval többször gőzöljük át. A forró víztől a peték elpusztulnak.

A szódabikarbóna kiválóan szagtalanítja a szőnyegeket és kárpitokat. Ez különösen jól jöhet, ha otthonunkban kutyát, macskát tartunk. Szórjuk a szódabikarbónát sószóróval egyenletesen a szőnyegre vagy a kárpitra. Hagyjuk rajta legalább öt percig, utána alaposan porszívózzuk vagy poroljuk ki.

A friss sörpecsétet sós vízzel tüntessük el.
A fű- és gyümölcsfoltokat világos ruhából eltüntethetjük, ha tizenkét órán át aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk.

Olajfestékes falat nyers burgonyával tisztíthatunk.

A filc- és golyóstoll nyomát háztartási benzinnel távolíthatjuk el. Száraz ruhával dörzsöljük a foltot úgy, hogy a rongynak mindig az új, tiszta részét használjuk. Szőnyegre ezután szórjunk folttisztító sprayt.

A gyertyaviasz okozta foltot takarjuk le itatóspapírral, konyhai törlő- vagy csomagolópapírral. Tegyünk rá meleg vasalót, hogy a viasz megolvadjon, és a papír magába szívhassa. Ismételjük meg a műveletet tiszta papírral mindaddig, míg a folt eltűnik. A színes gyertya megmaradt foltját háztartási benzinnel és tiszta ruhával dörzsöljük ki.

A rágógumit amennyire lehet, kézzel távolítsuk el az anyagból. A maradékot háztartási benzinnel vagy spiritusszal vehetjük ki.

Ha zsír vagy olaj került a szőnyegre, tegyünk a foltra háztartási benzinbe mártott vattát. Utána szórjuk be folttisztító habbal, majd porszívózzuk fel.

Koromfoltot a szőnyegről úgy távolíthatunk el, hogy beszórjuk sóval. Porszívózás után mosóporos oldattal, majd tiszta vízzel dörzsöljük ki. Ha szükséges, száradás után folttisztító habbal is kezeljük.

A kátrányt, amennyire lehet, kaparjuk le a felületről. A maradékot háztartási benzinbe áztatott tiszta ruhával, majd folttisztító habbal igyekezzünk eltávolítani.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.