időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Újburgonyát a tányérba

Gyalog Judit
2002.06.21. 06:00

Újburgonyaleves <br/>Hozzávalók: 60 dkg újburgonya, 1 csomó vegyes zöldség, 3 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, só, őrölt bors.

A kockára vágott újburgonyát a felkarikázott zöldséget a margarinon megpároljuk. Felengedjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük, és puhára főzzük. A lisztet kevés hideg vízzel, majd a tejföllel csomómentesre keverjük, behabarjuk a levest. Jól összeforraljuk, majd beleszórjuk a petrezselyemzöldet és az apróra vágott kaprot.

Újburgonya-saláta
Hozzávalók: 50 dkg apró szemű újburgonya, 2 csokor piros retek, 1 csokor zöldhagyma, 4 db paradicsom, 10 dkg márványsajt, 3 dl kefir, só, pár csepp citromlé, csipet cukor, 3 evőkanál salátaolaj, őrölt fehér bors.
A kefirt simára keverjük az olajjal, borssal, sóval, cukorral, citromlével. Hozzáadjuk a reszelt márványsajt felét, és a zöldhagyma megmosott, nagyon vékonyra szeletelt zöld szárát. Szorosan lefedve jégbe hűtjük. A megtisztított burgonyaszemeket egyben hagyva sós vízben megfőzzük. A retket héjastól vékonyan felkarikázzuk. A leszűrt, kihűlt burgonyát felszeleteljük, összekeverjük a vékony karikára vágott újhagymával. Ráöntjük a mártást, néhány óráig lefedve a hűtőszekrényben érleljük. Közvetlenül a tálalás előtt hozzákeverjük a felszeletelt paradicsomot, és rászórjuk a reszelt márványsajt másik felét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.