időjárás 5°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Vége az érettségiknek

MTI
2002.06.23. 12:47

Befejeződtek a gimnáziumok és szakközépiskolák nappali tagozatán a szóbeli érettségi vizsgák, a továbbtanulókra azonban újabb próbatételek várnak, hétfőtől megkezdődnek az intézményi felvételik. A vizsgákon közel negyvenezer egységes dolgozat születik majd.

A felvételik során az azonos típusú felsőoktatási intézményekbe jelentkezők azonos tételsorokat töltenek ki, s az eredményeket kölcsönösen elfogadják. A gazdasági jellegű szakokra jelentkező közül hétfő délelőtt 6888-an vizsgáznak történelemből, s ugyanekkor tartják az orosz, olasz, spanyol és földrajz egységes vizsgákat is. A nyelvi vizsgákra 579 diákot várnak.

Ugyanezen a napon délután írják a magyar felvételi feladatsort a bölcsészettudományi karokra és a tanárképző főiskolákra jelentkezők. E felsőoktatási intézményeknek 5472 diák számára kell vizsgalehetőséget biztosítani. A keddi nap a közgazdaságtan és földrajz egységes vizsgákkal indul, emellett a bölcsészettudományi és a tanárképző főiskolákra jelentkezők, 5024-en, történelemből vizsgáznak ezen a délelőttön. A délután a nyelvi vizsgák jegyében zajlik majd: az olasz, orosz és a spanyol nyelv lesz „terítéken”.

Szerdán délelőtt két típusú egységes magyar vizsgát tartanak: az egyik feladatsort a jogi karokra jelentkezők, a másikat a tanítóképző főiskolákra és karokra pályázók írják majd. Az előbbit 5595-en, utóbbit 2513-an töltik ki. A jogászjelölteknek nehéz napja lesz, hiszen a szerda délelőtti magyar vizsgát délután a történelem egységes vizsga követi, szintén csak a jogi pályát választóknak.

Az egységes vizsgák többsége ezen a három napon zajlik, de azok a felvételizők, akiknek például időpontütközés miatt valamelyik vizsgája kimaradt, június 28-án a pótírásbelin próbálkozhatnak majd. Egyes vizsgatárgyakból nem készült közös vagy egységes feladatsor, ilyen esetekben a felsőoktatási intézmények saját vizsgát tartanak.

Ennek során egyedi készítésű feladatsorral mérik fel a jelentkezők tudását. A saját vizsgák közül az alkalmassági vizsgák nagy része már megtörtént, ám az írásbeli és szóbeli megmérettetésre zömében csak június vége felé kerül majd sor. Az intézményi saját vizsgák közül általában az írásbeli vizsga a korábbi, a szóbeli vizsgákat egy héttel később tartják majd. Az intézmények által kiadott menetrend szerint biztos, hogy a felvételi vizsgák július 11-ig befejeződnek.

Ezt követően a ponthúzó értekezletet július 18-án tartják. A március 1-jei határidőig összesen 165 ezren nyújtottak be felsőoktatási jelentkezési lapot. Ez mintegy 15 ezerrel több mint a múlt évben. A kormány által jóváhagyott keretszám 2002-ben összesen 58 500 fő, ebből nappali tagozaton 46 ezren, esti és levelező tagozaton nyolcezren, a felsőfokú szakképzésben pedig 4500-an kezdhetik meg államilag finanszírozott formában tanulmányaikat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.