időjárás 13°C Malvin 2022. október 1.
logo

Hamisítják a makói hagymát?

MNO
2002.12.29. 13:16

Hamisítják a "Makói bronz" elnevezésű hagymafajtát a Jászságban - tudta meg az OBJEKTÍV Hírügynökség.

A hamisítók állítólag hirdetéseken keresztül kínálják a vetőmagot, amelynek minősége rosszabb, mint az eredeti vetőmag, így rontja annak hírnevét. A makói termelők többsége nem foglalkozik azzal, hogy fémzárolt, kiváló minőségű magot vásároljon, sokan pedig saját termésükből szaporított dughagymát vetnek. Bár ez jóval olcsóbb, mint a garantált minőségű vetőmag, saját terméke minőségének a rovására megy.

A Makói Hagymakutató Állomás vizsgálatai szerint az ilyen termék sem küllemében, sem beltartalmi mutatóiban nem felel meg a minőségi követelményeknek. Makó térségében mintegy két- és félezer hektáron termelnek hagymát. A piaci pozíciók megtartása érdekében sem mindegy, hogy milyen hagyma kerül ki a makói termelők földjéből.

Amíg azonban egy kilogramm hagymában mindössze 20 fillér a költsége az ellenőrzött vetőmagnak, különös, hogy van akinek megéri hamisítani. Európai uniós csatlakozásunk után azonban már csak a minőségi szaporítóanyagból és ellenőrzött technológiával előállított terményeket veszik át a felvásárlók a termelőktől.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.