időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

A Pentagon cáfolja a bagdadi piactér bombázását

MNO
2003.03.26. 20:17

A koalíciós erők nem vettek célba bagdadi piacteret, nem dobtak le bombát Saab városrészben, s rakétával sem mértek rá csapást – jelentette ki Stanly McChrystal vezérőrnagy.

Szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján azokról a sajtójelentésekről szólt, amelyek szerint légicsapás ért egy bagdadi piacteret. Ezzel cáfolta a katari amerikai parancsnokság korábbi közleményét, amely elismerte, hogy polgári áldozatai is lehettek a bagdadi légvédelmi célpontok elleni rakétatámadásnak.

A bagdadi polgári védelem adatai szerint 14 ember halt meg, 30 pedig megsérült egy forgalmas piactéren, ahová rakéták csapódtak be.

McChrystal tábornok közölte, hogy a Pentagon vizsgálja az ügyet. Lehetségesnek nevezte, hogy egy célt tévesztett iraki föld-levegő rakéta zuhant a piactér környékére. A vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti aligazgatója hozzátette, hogy ha tisztázzák, mi történhetett, közölni fogják. Stanly McChrystal vezérőrnagy a sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az irakiak szándékosan helyeznek el katonai eszközöket lakónegyedekben.

A CNN korábban azt jelentette, a Pentagon nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a szövetségesek légitámadása okozhatta szerdán a bagdadi piactéren halálos áldozatokkal járó pusztítást, de megerősíteni nem tudja, mivel még nincsen róla értesülése. A CNN szerint a védelmi tárca elismerte, hogy szerdán precíziós fegyverekkel katonai célpontokat támadtak egy észak-bagdadi lakóövezetben, ahol az irakiak rakétaindító-állásokat helyeztek el, lakóházaktól kevesebb mint 100 méterre.

Az AFP és a dpa jelentés szerint is elismerte a Katarban működő amerikai parancsnoki központ, hogy a szövetséges erők szerdán olyan légicsapásokat mértek Bagdadra, amelyeknek polgári áldozatai is lehettek. A katari asz-Szajlíjában székelő parancsnokság szerda este „A szövetséges erők bagdadi rakétakilövő állásokra mértek csapást; polgári áldozatok is lehettek” címmel adott ki közleményt, mely szerint kilenc, föld-föld rakéták kilövésére alkalmas ütegre mértek csapást nagy pontossággal vezérelt lövedékekkel a szövetséges légierő gépei szerdán délelőtt. A rakéták indítóállásait egy bagdadi lakóövezetben helyezték el az iraki erők – adta hírül az mtv.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.