Ma zárul a Tavaszi Fesztivál

A megalapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Európai Unió Ifjúsági Zenekarának (EUYO) hétfő esti, Budapesti Kongresszusi Központ-beli koncertjével zárul az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozata. A záróhangversenyt Kossuth-díjjas zeneszerzőnk, a 80 éves Ligeti György tiszteletére a mester Lontánójával kezdi a zenekar.

MNO
2003. 03. 31. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekart az Európai Parlament Kulturális Bizottsága tehetséges ifjú muzsikusok számára alapította 1974-ben, létrehozva általa egy olyan zenei műhelyt, ahol a világ legjobb karmestereinek irányításával állítanak össze egy-egy műsort, amellyet azután az európai fiatalok kreatívitásának és együttműködésének jelképeként több európai nagyvárosban is bemutathatnak.

1978-ban, huszonöt évvel ezelőtt léptek fel először Claudio Abbado vezényletével, de az évek során az Unió Ifjúsági zenekarát Bernstein, Karajan, Rosztropovics és Solti György is dirigálta. Olyan művészek adtak koncertet velük, mint Martha Argerich, Teresa Berganza, Yehudi Menuhin, Maurizio Pollini, Margaret Price és Ravi Shankar. 2001-ban Paavo Jarvi és Sir Colin Davis lépett fel a zenekarral.

Az EUYO-ban száznegyven fiatal muzsikus dolgozik, s az együttesbe minden évben több mint négyezer, 25 éven aluli zenész jelentkezik, akik közül a professzori testület válogat. A szerencsések oktatását és teljes ellátását az EUYO fedezi. A zenei oktatás számukra természetesen egyben mesterkurzust és továbbképzést is jelent.

Idén a zongoristaként is élvonalba tartozó, Grammy-díjat is nyert Vladimir Askenazy, a Cseh Filharmonikusok igazgatója dirigálja a társulatot. A hétfői repertoáron a már említett Ligeti-mű mellett Sosztakovics életvidám, fiatalos és tavaszias VI. szimfóniája is szerepel, ezen kívül Beethoven G-dur zongoraversenyét játszák, amelyet maga a szerző mutatott be nyilvánosan éppen 195 éve, a Theater an der Wienben.

A darabot az esti hangversenyen az Amerikában élő, 33 éves francia Héléne Grimaud tolmácsolásában hallgathatja majd a közönség. A fiatal előadót, akinek játékát egyenesen Horowitz, Pollini és Argerich produkcióihoz hasonlítják, az elmúlt másfél évtized egyik legnagyobb felfedezettjének és tehetségének tartják a kritikusok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.