időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Március 27.: Magyar politikai élet

MNO-összeállítás
2003.03.27. 21:08

Medgyessy: Legkorábban májusban kormányátalakítás &#150 Kovács pert vesztett a Fidesszel szemben &#150 Törvénytervezet az egészségügyiek jogállásáról &#150 Kádár János, Zsanett – tematika érettségizőknek &#150 Biztosított a nemzetbiztonsági szolgálatok működőképessége &#150 Dávid Ibolya az EU-csatlakozásról és Irakról &#150 Megalakult a Cigány Önkormányzatok Országos Szövetsége &#150 A legfelsőbb bíróság visszakapja a Kúriát?&#150 Március végén leáll a rákospalotai szemétégető

Medgyessy: Legkorábban májusban kormányátalakítás

A kormány sikeres, jól működik, egyértelmű irányt szabott tevékenységének, irányváltásra nincs szükség – összegezte Medgyessy Péter kabinetje munkáját csütörtökön Debrecenben.

A kormányfő sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva mondta ezt, amely azt firtatta, hogy milyen befolyással lesz az MSZP hét végi kongresszusa a kormányzati munkára.
A kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy minden jó tanácsot, amely a pártfórumon hangzik el, szívesen fogad. Megerősítette: májusban értékeli kormánya tagjainak és a minisztériumoknak az egyéves munkáját.- Az is lehet, hogy nem változtatok a kabinet összetételén, de az is, hogy igen – fűzte hozzá.

Kovács pert vesztett a Fidesszel szemben

Kovács László megsértette a Fidesz jó hírnevét, amikor tavaly áprilisban kijelentette: egy állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat, amelyeket a kampánycsend idején akarnak szétosztani. Kovács ügyvédje szerint a politikus nem említette név szerint a Fideszt, ám az MSZP honlapján április 18-án megjelent, Kovács sajtóértekezletét taglaló cikk nem erről tanúskodik. A Fidesz szerint a kormányfőnek gondoskodnia kellene arról, hogy a kabinet tagjai a jövőben tartózkodjanak a törvénysértésektől.

Jogerősen megnyerte a Fidesz azt a személyiségi jogi pert, amelyet Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke ellen indított múlt tavasszal.

A Fővárosi Bíróság indoklásában azt hangsúlyozta: Kovács László a Fidesz vonatkozásban beazonosításra alkalmas módon keltett hamis látszatot. Kovács László jogi képviselője az elsőfokú ítélet elleni fellebbezés során azzal érvelt: a szocialista politikus nyilatkozataiban nem említette név szerint a Fideszt, ez csupán a sajtó értelmezése.

A mai ítélethirdetést követően a Fidesz közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy évben, minden valóságalapot nélkülöző állításaik miatt már elmarasztalta a bíróság Lendvai Ildikó frakcióvezetőt, Jánosi György minisztert, valamint Keller László, Katona Béla és Tóth András államtitkárokat. A Fidesz szerint itt lenne az ideje, hogy Kovács László elnézést kérjen mindazoktól, akiket pártjának vezető politikusai alaptalanul megrágalmaztak, Medgyessy Péter pedig gondoskodjon arról, hogy kormányának tagjai a jövőben tartózkodjanak a törvénysértésektől.

Törvénytervezet az egészségügyiek jogállásáról

A szakminisztérium elkészítette az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény tervezetét, amely szabályozza többek között, hogy milyen feltételek szerint vehetők igénybe az ágazatban dolgozók ügyeletre, készenlétre.

Csehák Judit, az egészségügyi, szociális és családügyi tárca vezetője elmondta: az egészségügyiek ügyeletét és főleg készenlétét az intézmények ma jogszerűtlenül, vállalkozói szerződésekkel oldják meg. A miniszter szerint ha a jövő év elejétől egyszerre vezetnék be az egészségügyiek túlmunkáját rendező új szabályozást, az egy esztendőre, mintegy 20 milliárd forint költségtöbbletet jelentene.

Kádár János, Zsanett – tematika érettségizőknek

Az érettségi 152 éves múlttal maga mögött mára az oktatás- és a kultúrpolitika egyik legfontosabb szimbólumává nőtte ki magát. Sokakat érint, ezért okkal érdekel is, hogy milyen elképzelések fogalmazódnak meg az Oktatási Minisztérium érettségi reformjával kapcsolatban. Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPP oktatási kabinetjének vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ismertette a Heti Válasz című hetilapban megjelenő tanulmányt, amely a minisztérium új érettségi koncepciójáról ír.

– Megdöbbentő a Heti Válasz tanulmánya, amiről az újság e heti számában cikket is olvashatunk. Olyan tanulmányt ismertetnek, amely az Oktatási Minisztérium radikálisan új érettségi koncepciójáról ír. Nem lesz a történelem érettségi tantárgy, de kiderült, hogy a matematika, az irodalom sem, ehelyett úgymond a mai életből vett példákkal, a valóságshow-k szókészletéből összetákolt kérdésekkel kell majd megbirkózniuk a maturálóknak: vajon miért nem Zsanettet szavazták ki a Big Brotherből, mit szólnak Kádár János 1977-es önjellemzéséhez, valamint, hogyan értékelik Kiss Elemér azóta lemondott kancelláriaminiszter parlamenti felszólalásait. A Kádár János, Kiss Elemér, Zsanett tematika kerül előtérbe a hagyományos érettségitémák helyett. Ez mindenképp elgondolkoztató – mondta a politikus.

László Csabának tudnia kellett a Malév-ügyről

László Csaba pénzügyminiszternek tudnia kellett a Malév Kiss Elemér ügyvédi irodájának adott megbízásáról, ugyanis a légitársaság igazgatóságában ott ült a Pénzügyminisztérium képviselője is. A pénzügyi tárca – elismerve, hogy munkatársát felelősség terheli az ügyben – most arra hivatkozik, hogy az érintett minisztériumi főosztályvezető csupán „természetes személyként” tagja a vezető testületnek, így nincsen tájékoztatási kötelezettsége.

László Csaba pénzügyminiszter kezdeményezésére azért kell távoznia a Malév igazgatóságának, mert a légitársaság megbízást adott az időközben épp emiatt távozni kényszerült kancelláriaminiszter ügyvédi irodájának. László Csaba következetessége ebben azonban ki is merül, hiszen a minisztériumának szerződéskötésben betöltött szerepét már korántsem tartja ennyire fajsúlyosnak. Kiderült ugyanis: a pénzügyi tárca vezetőjének legkésőbb a kontraktus létrejöttét követően tudnia kellett az ügyről, hiszen a társaság igazgatótanácsában a tárca egyik főosztályvezetője is helyet foglalt.

Biztosított a nemzetbiztonsági szolgálatok működőképessége

A nemzetbiztonsági szolgálatok működőképességét nem veszélyeztethetik az iraki konfliktussal kapcsolatos többletfeladatok – jelentette ki a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkár. Tóth András elmondta: mint Európának minden országában, Magyarországon is megnőtt a polgári titkosszolgálatokkal szembeni igény az iraki konfliktus, illetve az esetleges terrorfenyegetés kapcsán.

Dávid Ibolya az EU-csatlakozásról és Irakról

Dávid Ibolya szerint két út van Magyarország előtt, de az egyik nem járható. Az MDF elnöke Debrecenben e szavakkal illusztrálta, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás olyan történelmi lépés, amely történelmi választ igényel, s az csak az „igen” lehet. Az Országgyűlés MDF-es alelnöke szerint egy esetleges „nem” után olyan kétes keleti kaland állna ismét az ország előtt, amely nem járható út.

Megalakult a Cigány Önkormányzatok Országos Szövetsége

Cigány Önkormányzatok Országos Szövetsége (CÖOSZ) néven új szervezet alakult csütörtökön Szolnokon. Erről a szövetség nevében Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő tájékoztatta az MTI-t.

A közlemény szerint az önkormányzati elveken működő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet mintegy 30 regionális és megyei szintű civil szervezet, csaknem 1200 cigány önkormányzati képviselő támogatásával jött létre.

A legfelsőbb bíróság visszakapja a Kúriát?

Az érintettekkel történő egyeztetés, a pénzügyi feltételek áttekintése, és a szakértői bizottság állásfoglalása után tájékoztatja a kormányt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) a Kúria épületének igazságszolgáltatási célokra történő visszaadásával kapcsolatba

Kiss Péter kancelláriaminiszter csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági elnökkel való megbeszélésén szó volt arról, meg lehet-e oldani a legfőbb bírói testület elhelyezését a Kúria épületében.

Március végén leáll a rákospalotai szemétégető

A főváros – bár nem ért egyet a bíróság döntésével – április 1-jén leállítja a rákospalotai hulladékhasznosító művet, amely Budapest szilárd hulladékának 60 százalékát égeti el. Ezt Vajda Pál főpolgármester-helyettes jelentette be.

Az újpesti önkormányzat március elején nyert pert első fokon a rákospalotai szemétégető ügyében, az ítélet szerint súlyos egészségkárosító hatása miatt március 31-én be kell zárni a hulladékfeldolgozót.

Forrás: MNO, Magyar Nemzet, mtv.hu, MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.