időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Szövetséges ügynökök vadásznak Szaddamra

MNO
2003.03.27. 18:23

Az Irak ellenes szövetséges erők különleges ügynökei keresik Bagdadban Szaddam Huszein iraki elnököt és közvetlen környezetét - jelentette az Aksam című török napilap csütörtöki számában.

A lap értesülései szerint az ügynökök – egyebek között az amerikai Delta Force és a brit SAS kommandó tagjai – beépített embereik segítségével már beszivárogtak az iraki fővárosba. Feladatuk az, hogy elfogják vagy likvidálják a bagdadi rendszer vezetőit, valamint az iraki titkosszolgálat és a Köztársasági Gárda parancsnokait – idézte a török újságot az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

Az al-Haját című pánarab újság szerint civil ruhába öltözött amerikai, brit és ausztrál elit katonák százai várják Bagdadban a szövetséges haderő támadását. Azzal bízták meg őket, hogy semlegesítsék az ellenállás tűzfészkeit a lakónegyedekben az offenzíva kezdete után. Addig azonban a szövetséges légierőnek segédkeznek az iraki fővárosban lévő katonai jelentőségű létesítményekre mért csapások célravezetésében.

Az AFP ezzel kapcsolatban francia szakértőket idézve utalt arra, hogy az ügynököket felszerelték a GPS globális helyzetmeghatározó és navigációs műholdas rendszerrel, s így – elvben – időben rá tudják vezetni a támadó pilótákat a célpontokra, sőt a Pentagonnal vagy a szövetségesek főhadiszállásával is kapcsolatba tudnak lépni.

A francia elemzők elmondása szerint a Bagdadban bevetett ügynököknek ismeretlenül úgy kell elvegyülniük a lakosság körében, hogy a legkisebb gyanú felkeltése nélkül éljenek köztük, beszélniük kell a helyi nyelvjárást, sőt még külső megjelenésükben is hasonlítaniuk kell a helybeliekre. Jártasnak kell lenniük az arcváltoztatás és teljes eltűnés művészetében is. Mindennapjaikat nehezíti az, hogy az iraki rezsim, a Baasz Párt, a hadsereg és a biztonsági szervek „házról-házra” ellenőrzik a várost.

Szaddam Huszein közvetlen közelébe férkőzni azonban nagyon nehéznek tűnik – írja az AFP. A sikerrel kecsegtető akció előtt magának a diktátornak a környezetéből kellene információkat szerezni. Ahhoz azonban, hogy megtudják, voltaképpen mi történik az elnöki palotákban, valakinek be kellene jutnia oda. E téren csekély információmennyiség áll rendelkezésre, egyelőre főként a műholdas felderítés adataira lehet támaszkodni.

Az elit katonák emellett csak akkor indíthatják meg a likvidálási akciót, amikor már az amerikai csapatok két-három órás közelségbe kerülnek hozzájuk, mert ennyi a túlélésükhöz elegendő idő maximuma – adta hírül az RTL Klub Online.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.