időjárás 11°C Helga 2022. október 3.
logo

Ami félmillió magyar férfit zavar

Szíjjártó Gabriella
2003.04.24. 22:00

Kultúránkban szégyenként éli meg a férfi, ha társkapcsolatában nem sikerül úgymond produkálnia. Becslések szerint Magyarországon közel félmillió férfit és partnerét érinti a merevedési zavar, de csak töredékük fordul orvoshoz gondjával.

A harmonikus szexuális élet az örömszernzés és ezáltal a derűs, kiegyensúlyozott mindennapok egyik legfontosabb forrása, a családokat, párokat összekötő szoros kapocs. Felmérések szerint a stabil párkapcsolatban élő egészséges férfiak általában havi öt-nyolc alkalommal élnek nemi életet.
Ha kiderül, hogy baj van a férfiasságukkal, az többnyire óriási trauma számukra. Szakemberek becslése alapján hazánkban félmillió férfi és partnere szexuális életét nehezíti meg vagy lehetetleníti el a merevedési zavar. A probléma pszichés okok vagy káros anyagok (cigaretta, alkohol, drogok, gyógyszerek) hatására is kialakulhat. A szexuális zavarok ugyan nem korfüggők, de kétségkívül negyven év fölött gyakoribbak.
Ritka, hogy egy férfinál élete során ne jelentkezzenek erekciós zavarok. A görcsös akarás semmiképpen sem vezet eredményre, mert a szexuális központ a jobb agyféltekében helyezkedik el, amely csak ellazulással hozható működésbe.
Sajnos az érintettek túlnyomó többsége – a kor előrehaladtával magyarázva – belenyugszik a helyzetbe. Esetleg az egyéb betegségeire szedett pirulák miatt nem is mer további gyógyszeres kezelésre gondolni. Ugyanakkor a nemi élet hiánya tovább ronthat a férfi általános közérzetén (vagy akár a konkrét betegségén), hiszen szorongáshoz, idegességhez, depresszióhoz is vezethet.
– Az ideális kezelés egyszerűen, akár naponta is alkalmazható, fájdalommentes, diszkrét és hatásos – érvel Sára György, az Uzsoki Kórház urológus főorvosa. – Hazánkban a terápiás lehetőségek széles tárháza hozzáférhető, az implantátumok beültetésétől a különböző segédeszközökön át a hagyományos, szájon át szedhető gyógyszerekig. Az első igazán hatékony tabletta éppen öt éve került forgalomba, és azóta világszerte több mint húszmillió (!) férfinak adta vissza a szexuális öröm élményét. A pirulát eredetileg koszorúérgyógyszernek szánták; a fejlesztés során derült ki figyelemre méltó „mellékhatása”: a férfiaknál merevedést váltott ki.
A hiedelmekkel ellentétben a merevedési zavar kezelésére használt tablettákat a szív- és érrendszeri megbetegedésben, valamint a cukorbetegségben szenvedők is szedhetik, ha orvosukkal előtte megbeszélik, és a már korábban alkalmazott szereket összehangolják a szexuális problémát gyógyító készítménnyel. Ha betartják az előírásokat, akkor még akár csökkenthetik is a szív- és érrendszeri betegségek és az agyvérzés veszélyét. Ugyanakkor nem élhetnek a lehetőséggel azok a szívproblémával küszködő páciensek, akik nitráttartalmú gyógyszereket szednek – figyelmeztet a főorvos.
A pozitív tapasztalatok azt sugallják, soha sem szabad feladni, hiszen a férfiasság „hiánya” napjainkban jól gyógyítható. Életünk végéig bármikor kialakulhat egy új, értékes párkapcsolat, vagy felfrissíthető a régi szerelem – amiért érdemes mindent megtenni.
***
Az érintettek egytizede fordul orvoshoz
Reprezentatív vizsgálatot készített a közelmúltban a magyar felnőttek szexuális életéről az nELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum Országos Piackutató Intézet. A megkérdezett férfiak válaszai alapján kiderült: 47 százalékuk küzd valamilyen szexuális zavarral, s 28 százalékuk különböző mértékű merevedési elégtelenségről számolt be.
Nálunk csupán az érintettek egytizede fordul orvoshoz és beszél gondjairól. Miért csak ennyien kezeltetik magukat? Az USA-ban élő férfiak 71 százaléka nem tekinti betegségnek a merevedési zavart, bár úgy véli, nincs megoldás a problémáira, és beletörődik állapotába.
A merevedési zavart már csak azért is komolyan kell venni, mert a panasz összefügghet olyan más, súlyos betegséggel, amelynek esetleg egyéb tünete még nincs. Egyes források szerint a problémák harminc-ötven százaléka érrendszeri bajokra vezethető vissza. A merevedési zavar a magas vérnyomásban szenvedő férfiak kétharmadánál fordul elő, illetve a szexuális panasszal élők hatvan százalékának magas a koleszterinszintje.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.