időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Egri iskolabezárás

Palágyi Edit
2003.04.24. 22:00

Bezárul ott a jövő is, ahol az iskola megszűnnik– mondta Homa János országgyűlési képviselő, aki aggódik az egri közoktatás készülő átszervezése miatt. Úgy vélte, a pedagógusok béremelése – amelyet a kormány ígért meg nekik, később azonban nem biztosította ennek fedezetét – olyan nagy terhet ró az önkormányzatokra, hogy iskolabezárásokra kényszerülnek. Az egri képviselő-testület a héten tárgyalja azt a tervezetet, amelyet az önkormányzat oktatási irodája készített a város intézményhálózatának átalakításáról. A tanulmány több általános és szakiskola összevonását javasolja, illetve egyes képzési formákat megszüntet. Az értelmileg sérült gyerekeket nevelő intézményt például a város központjából egy forgalmasabb, távolabbi részre költöztetik, s emiatt a közlekedés veszélyes lehet számukra. A szülők ugyancsak tiltakoznak – tüntetésre és aláírásgyűjtésre készülnek – amiatt, hogy a tervek szerint megszüntetik a konzervatív szellemű Dobó István Gimnáziumban a jó színvonalú nyolcosztályos gimnáziumi képzést.
Ugyancsak ellenállást szül a szőlő és a bor városában, hogy szétdarabolják a mezőgazdasági szakközépiskolát: egyes részeit a kereskedelmi középiskolához, más részeit pedig az ipari szakképzőhöz helyezik át. Az európai uniós csatlakozás küszöbén elfogadhatatlan, hogy másodrendűvé tegyék a mezőgazdasági képzést, véli a képviselő. Annál is inkább, mert az EU szakirányú végzettséghez köti a támogatások elnyerését, és egyes szakmákat csak ez az intézmény képez a térségben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.