időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Bértámogatásra váró települések

Világgazdaság
2003.05.26. 07:56

A tervezettnél jelentősen több, 7,5 milliárd forint állami támogatást igényeltek azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kifizetni a megemelt közalkalmazotti béreket. Emellett az idén is meghaladja a 22 milliárdot az az összeg, amelyet kötelező feladataik ellátásához kértek a helyhatóságok.

Összesen 527 önkormányzat igényelt 7,5 milliárd forint állami támogatást, mert saját költségvetésükből nem tudják fedezni a megemelt közalkalmazotti béreket – értesült a Világgazdaság. Az Országgyűlés tavaly, a költségvetési vita során hozott létre egy 3 milliárdos keretet az 50 százalékos kötelező béremelések ez évi kifizetése miatt nehéz helyzetbe kerülő helyhatóságok számára. A keret felülről nyitott, tehát a jogosan igénylők mindenképpen megkapják a szükséges összeget – mondta lapunknak a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Várfalvi István kifejtette: az előzetes számítások alapján körülbelül ennyi jelentkezőre számított a tárca. Az igénylések áttekintése után derül ki, mekkora pontosan a jogos kérelem. A pénzügyminiszter május 31-ig dönt.

Ugyancsak április végéig kellett beadniuk kérelmüket azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kötelező feladataikat sem tudják ellátni a központi normatívákból és saját költségvetésükből. Az idei első ütemben a tavalyinál valamivel kevesebb, mintegy 1200 helyhatóság kért kiegészítő állami támogatást, az igényelt pénz viszont az idén meghaladja a 22 milliárd forintot. Ez a legnagyobb összeg, amit eddig kértek az önkormányzatok. A központi költségvetésben 11,5 milliárdot terveztek erre a célra. Bár a korábbi tapasztalatok szerint a forráshiányos települések minden évben többet kérnek, mint amennyi a PM szerint megilleti őket, az már most biztosra vehető, hogy az idén is átcsoportosításokra lesz szükség. A kétféle igénylés elbírálását összhangolja a tárca. Először a bérmelések kifizetéséhez szükséges pénzt ítélik oda a rászoruló önkormányzatoknak. Ez az öszszeg bevételnek számít, amikor az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések működésük fenntartásához kérnek állami segítséget. A támogatások odaítélése után, az év második felében derül majd ki, hogy milyen finanszírozási gondok maradnak az önkormányzatoknál, s azok hogyan kezelhetőek – fejtette ki a helyettes államtitkár. A központi költségvetés mindenképpen biztosítja a települések működőképességének fenntartását ott, ahol az önkormányzat nem képes erre. Az elmúlt tíz évben egyre növekvő összeggel kellett segíteni a helyhatóságokat. Több mint harmaduk működőképességét sem tudná fenntartani kiegészítő állami támogatás nélkül. Az is aggályos, hogy a településeken nem marad pénz a fejlesztésekre, pedig az uniós és a hazai pályázatokon önrész nélkül nem lehet indulni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.