időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

2003. június 27.: Magyar politikai élet

MNO-összefoglaló
2003.06.27. 19:40

Fidesz: a szakmai feladatok szenvedhetnek csorbát a BM költségvetésének idei csökkentése miatt - Vádemelés az Agrárinnovációs Kht. ügyében - Rogán Antal: Volt közpénz a Pannonplast ügyben - Gál J. Zoltán cáfolja Rogán nyilatkozatát - A Fidesz ragaszkodik Magyar Bálint ingatlanvásárlása ügyének megvizsgálásához - A kulturális tárcához kerül a Millenáris Kht. - Irak misszió: speciális felszereléseket kapnak a magyar katonák Külügyminisztériumi jegyzék a szomszédos államokhoz - Szili Katalin kiegyensúlyozott köztelevíziót szeretne - Önzetlenségi díj a leköszönő amerikai külügyminiszternek - Idősek Otthonát adták át Iváncsán - Jelentés a stadionbeléptető rendszerről

Fidesz: a szakmai feladatok szenvedhetnek csorbát a BM költségvetésének idei csökkentése miatt

A rendőrség, a határőrség és a katasztrófavédelem szakmai feladatainak ellátása nem szenved csorbát azért, mert a Belügyminisztérium 6,7 milliárd forinttal csökkenti idei költségvetését – válaszolta a belügyminiszter a Fidesz parlamenti frakciójának azon követelésére, hogy a kormányzat vonja vissza a csökkentésre vonatkozó intézkedéseit.

Lamperth Mónika az MTI érdeklődésére pénteken Békéscsabán elmondta, hogy a takarékossági intézkedéseket a tárca intézményei és hivatalai hajtják végre, illetve különböző, korábban elhatározott fejlesztéseket ütemeznek át, vagy halasztanak el.

„Mindezekből az intézkedésekből a lakosság semmit sem fog észrevenni” – szögezte le Lamperth Mónika.

Vádemelés az Agrárinnovációs Kht. ügyében

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által 1999-ben alapított Agrárinnovációs Kht. 9 egykori vezetője, illetve munkatársa ellen emelt vádat az ügyészség összesen mintegy 100 millió forintos vagyoni hátrány okozása miatt – közölte Ihász Sándor osztályvezető ügyész pénteken az MTI-vel.

A Pesti Központi Kerületi Bírósághoz benyújtott vádirat szerint a kht. értéktelen tanulmányokért fizetett ki jogosulatlanul 600 ezer és 10 millió forint közötti összegeket 2000-ben, mondta a Fővárosi Főügyészség Kiemelt Ügyek Osztályának vezetője.

Az FVM 1999. július 1-jétől hozta létre a kht.-t agrár-, illetve vidékfejlesztési célokra. Az alapszabály szerint a kutatás-fejlesztés eredményeit használták volna az elmaradott vidéki térségek támogatására. Ehhez 1,2 milliárd forintot kapott a költségvetésből a kht.

Rogán Antal: Volt közpénz a Pannonplast ügyben

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. vezérigazgatójának felmentésével egyértelművé vált, hogy a kormány korábbi állításával szemben közpénz jelen volt a Pannonplast-ügyben – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

„Közpénz tehát gazdagította ebben az ügyben magánemberek bankszámláját. Az a kérdés, kik húztak hasznot mindebből, kinek a magánvagyona gyarapodott, profitáltak-e mindebből Medgyessy Péter miniszterelnök pénzügyi körei” – fejtette ki aggályait az ellenzéki politikus.

Gál J. Zoltán cáfolja Rogán nyilatkozatát

A kormányszóvivő szerint Rogán Antal pénteki nyilatkozata alapján három dolog feltételezhető: vagy nem olvasta el az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. elnökének nyilatkozatát, vagy nem értette meg azt, vagy eleve rosszindulatú, és nem érdekli semmi más, csak a miniszterelnök elleni aljas és hazug támadás. A kormányszóvivő közölte: bízik abban, hogy az általa feltételezett variációk közül az első az igaz, mert akkor Rogán Antalnak még van lehetősége elmélyedni az ÁAK közleményében, illetve pontosan megismerni az ügylet részleteit. A kormányszóvivő ismét hangsúlyozta, hogy jóhiszemű, jogszerű akciót hajtott végre az ÁAK, állami szereplője nincs a Pannonplast-ügynek.

A Fidesz ragaszkodik Magyar Bálint ingatlanvásárlása ügyének megvizsgálásához

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága folytassa le a vizsgálatot Magyar Bálint oktatási miniszter, SZDSZ-es képviselő ingatlanvásárlása, illetve kedvezményes, államilag támogatott hitelfelvétele ügyében – közölte Répássy Róbert fideszes képviselő pénteken az MTI-vel.

„A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a bizottság kormánypárti elnöke önhatalmúlag dönt egy ellenzéki beadványról, és a kezdeményezést még csak nem is terjeszti a bizottság tagjai elé” – írja a közleményben Répássy Róbert, aki szerint Géczi József Alajos, a testület szocialista elnöke egy évvel ezelőtt ugyanilyen módon akadályozta meg Medgyessy Péter vagyonnyilatkozatának vizsgálatát.

A kulturális tárcához kerül a Millenáris Kht.

A Millenáris Kht. kezelői és tulajdonjoga a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához (NKÖM) kerül – mondta Hiller István miniszter pénteken az MTI-nek.

A főváros II. kerületében lévő parkot és rendezvényközpontot működtető kht. eddig a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MeH) tartozott. „A döntés a MeH-et vezető Kiss Péter kancelláriaminiszterrel az elmúlt hetekben folytatott több megbeszélés eredményeként született meg” – mondta a kulturális tárca vezetője.

Külügyminisztériumi jegyzék a szomszédos államokhoz

A Külügyminisztérium jegyzéket intézett a kedvezménytörvény által érintett valamennyi szomszédos ország budapesti külképviseletéhez; a tárca a kormányközi vegyes bizottságok összehívására tett javaslatot – közölte a külügyi szóvivő az MTI-vel pénteken.

A vegyes bizottságok a magyar javaslat szerint a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényben szereplő kedvezmények igénybe vételének módjáról tanácskoznának – mondta Tóth Tamás.

Irak misszió: speciális felszereléseket kapnak a magyar katonák

Sugárzás és vegyi anyagok elleni védőruházattal, valamint egyéni sugárzásmérő berendezéssel is felszerelik az Irakban szeptembertől tevékenykedő magyar szállító zászlóalj katonáit – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese pénteken az MTI-vel.

Bocskai István ismertetése szerint ilyen felszereléseket akkor is kaptak volna a magyar katonák, ha a környezetvédők nem tapasztalnak radioaktív sugárzást a térségben. A hírek szerint ugyanis a Bagdad melletti al-Tuvaita atomkutató központ környékén a közelmúltban sugárszennyezettséget észleltek.

Szili Katalin kiegyensúlyozott köztelevíziót szeretne

Szili Katalin párbeszédet kíván kialakítani a Magyar Televízió (MTV) vezetésével annak érdekében, hogy az MTV megbízható köztelevízióvá, kiegyensúlyozott és élvezhető csatornává váljék – az Országgyűlés elnöke erről a televízióban tett pénteki látogatásakor beszélt.

Szili Katalin annak nyomán kezdeményezett találkozót a televízió vezetésével, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadta a közszolgálati média részvénytársaságok tőkeemeléséről szóló határozati javaslatot, amely szerint az MTV Rt. 6 milliárd forintot kap – tájékoztatta Csorba Mária, a televízió sajtóreferense az MTI-t.

Önzetlenségi díj a leköszönő amerikai külügyminiszternek

Az Egyesült Államok leköszönő budapesti nagykövetének, Nancy Goodman Brinkernek ítélte a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Önzetlenség-díját pénteken a megyei közgyűlés Debrecenben.

Juhászné Lévai Katalin közgyűlési elnök kezdeményezésére kapja meg a leköszönő amerikai nagykövet a közelmúltban alapított Önzetlenség-díjat, amelyet most először ítélt oda a testület.

A közgyűlés indoklása szerint Nancy Goodman Brinker, a Susan G. Komen Mellrák Alapítvány alapítója magyarországi tartózkodása alatt küldetésének tekintette a civil társadalom segítését, a mellrák elleni küzdelemben széles körű összefogás megteremtését.

Idősek Otthonát adták át Iváncsán

Az iváncsai idősek otthonának felépítése jól példázza, hogy a magánszolgáltatóknak is van helyük az egészségügyben és a szociális szférában – hangoztatta Csehák Judit pénteken a magánerőből és vidékfejlesztési támogatásból emelt 50 idős embert befogadó intézmény avatásán.

A szociális és családügyi miniszter a Fejér megyei községben elmondta: a kormány tervezi, hogy a következő években differenciálja az idősek gondozásával foglalkozó intézményeknek járó költségvetési normatíva mértékét.

Az elképzések szerint 4-5 támogatási csoportot alakítanának ki, s a költségvetésből a nagyobb mértékű gondozást igénylő idősek ellátására magasabb normatívát biztosítanának.

Jelentés a stadionbeléptető rendszerről

A Fidesz kormányzása alatt elsietett módon beszerzett stadionbeléptető-rendszer túlméretezett, drága és alkalmatlan céljának ellátására – áll a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium és a Sportfólió Kht. által készített jelentésben. A tárca erről szóló, pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jelentés alapján a Sportfólió Kht. július 10-ig készíti el a rendszer hasznosítási koncepciójának kidolgozását.

A Gyurcsány Ferenc miniszter megbízásából elkészült jelentés szerint a integrált jegyértékesítő, térfigyelő és szurkolói nyilvántartó rendszer túlméretezett, mert kapacitása meghaladja a magyar labdarúgás mindenkori igényeit, s annak központi egysége alkalmas volna a teljes magyarországi kulturális, szórakoztatóipari és sport jegyeladás kiszolgálására.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.