időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

A csehek is igent mondtak az EU-ra

MNO
2003.06.15. 07:05

A hivatalos végeredmény szerint a cseh választópolgárok 55,2 százaléka vett részt az EU-s csatlakozásról szóló népszavazáson, s közülük 77,3 százalék támogatta az ország csatlakozását. Este nagyszabású koncerttel ünneplik meg a népszavazás eredményét Prágában, a Hradzsin téren.

Csehországnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról pénteken és szombaton megtartott népszavazáson a résztvevők 77,3 százaléka igennel, míg 22,7 százaléka nemmel szavazott – közölte szombat este a hivatalos végeredményt a központi választási bizottság. A népszavazáson az arra jogosult választópolgárok 55,2 százaléka vett részt.

A részvétel csupán egy megyében nem érte el az ötven százalékot. A vezető kormánykoalíciós és ellenzéki politikusok meglepően jónak, magasnak minősítették a részvételt. A választáson résztvevők mintegy kétharmada már pénteken leadta voksát. A képviselőházi választásokon az átlagos részvétel 58, míg a szenátusi választásokon csak 35 százalék körül mozog – olvasható az Origón.

„Csehország öntudatos és szuverén tagja lesz az Európai Uniónak, amely képes befolyásolni a közös döntéseket, s részt venni azok megvalósításában” – jelentette ki Vladimír Spidla kormányfő a népszavazás eredményét értékelő nemzetközi sajtóértekezletén Prágában, ahol köszönetet mondott a választóknak. A miniszterelnök azt várja, hogy Csehország uniós csatlakozása után tovább javulnak az ország szomszédsági és regionális kapcsolatai is.

Prágai megfigyelők szerint a népszavazás eredménye a kormánykoalíció pozícióját is erősíti. Bár Csehország európai uniós tagsága elől most már minden akadály elhárult, az még nem biztos, hogy az országot éppen a Spidla-kormány fogja bevezetni Európába. Spidla kérdésre válaszolva megerősítette a nap folyamán elhangzott kijelentését, hogy amennyiben a parlament nem szavazza meg a kormány által kidolgozott pénzügyi reformot, tehát az államháztartás kiadásainak csökkentését, lemond tisztségéről, ami egyben a kabinet lemondását is jelentené.

A felmérés szerint a csatlakozást leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció támogatta, míg a középkorúak valamivel tartózkodóbbak voltak. Politikai szempontból a jobboldali pártok hívei több mint 90 százalékos arányban voksoltak a csatlakozásra, míg a kommunisták körében a támogatás csak 46 százalékos volt. A kétnapos népszavazás, amely az önálló Csehország történetében az első volt, rendben és különösebb problémák nélkül zajlott le.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.