időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Az a véleményem

-
2003.06.12. 22:00

Balázs Imre, Berettyóújfalu: Egy régi, gyermekkori emlékemet az 1930-as évekből szeretném megosztani a Szabad Föld olvasóival. A Hajdú-Bihar megyei Bakonszegben voltam éppen vendégségben, mikor egy este hírét vettük, hogy lakodalmas menet fog elvonulni az egyik utcában. Tudni kell azonban, hogy mikor a menet elindult, koromsötét éjszaka borult a falura, hiszen akkor még híre-hamva sem volt a közvilágításnak. De a helybeli gyerekek, köztük az én barátaim is, megtalálták a módját annak, hogyan tudjuk mégis meglesni a menyasszonyt. Száraz tengeri-
csutkákat hosszú vesszőkre szurkáltunk, ezután a csutkákat jól beáztattuk petróleumba. Így fölszerszámozva az utcára vonultunk, meggyújtottuk a csutkákat, és az égő lánggal olyan közel mentünk a menyaszszonyhoz, illetve a násznéphez, amilyen közel csak tudtunk. Igaz, kaptunk is érte dorgálást, elítélő megjegyzést, de mégis büszkén vállaltuk, hogy nekünk akkor – egy rövid időre legalábbis – sikerült megvalósítani az utcai világítást Bakonszegben, és fényénél megcsodálni a menyasszonyt.
*
Silló József, 5830 Battonya, Árpád tér 9.: Május utolsó vasárnapján országszerte megemlékeztek azokról a katonákról, akik történelmünk valamely háborúja során a haza védelméért áldozták életüket. Mindmáig nagyon sokan nyugszanak közülük idegen földben, jeltelen sírban. A második világháborúban Battonya 225 fiát veszítette el. Ők nem térhettek visz-
sza szeretteikhez, mint ahogy azok a más településekről származottak sem, akik a Battonya környéki harcokban küzdöttek hősként a túlerővel szemben, és vesztették életüket. A helyi katolikus temetőben lévő három közös sír valamelyikében alusszák örök álmukat. Szám szerint 21 halott fekszik itt, akiknek legfontosabb adatait megszereztem a Hadtörténeti Intézet levéltárából, illetve a veszteségi jelentésekből. Nevüket azért teszem közzé, hogy ennek tudatában a még élő egykori harcostársak, esetleg azok hozzátartozói segítségül legyenek annak tisztázásában, ki, melyik közös sírban van eltemetve, hogy nevük fölkerülhessen az emlékoszlopra. A huszonegy elesett katona, akinek részletes adataival rendelkezem, a következő: Anka János, Árvai Sándor, Bartal János, Czakó Sándor, gróf Cziráky Miklós, vitéz Hegyi Zoltán, ifj. Kéri Ferenc, Kindl István, Kurunczi József, Lantos István, Magyari István, Papp Imre, Pass Antal, Puskás Pál, Szermek Ferenc, Turbucz Bertalan, V. Kovács János, Varga Lajos, Veress Balázs, Zsoldos László és Zsurzs János.
*
Kerékgyártó Mihály, Ózd: Sokan ismerik és tisztelik Ózdon és az egész megyében a mindig mosolygós Faggyas Istvánt, Pista bácsit, akinek nevét és tevékenységét a Kortárs Magyar Művészeti
Lexikon is jegyzi. Dr. Faggyas István folklór- és helytörténeti kutató, illusztrátor és grafikus kilencven évvel ezelőtt született a Gömör megyei Kelemér községben. Családi gyökerei Nógrád megyébe, illetve Erdélyig nyúlnak vissza, ahonnan az ősök mint vándor vízimolnárok kerültek erre a vidékre. Édesapja malmában kiváló lehetősége is nyílt megfigyelni a táj embereit, szokásaikat a parasztoktól a földesurakig. Innen kapta az inspirációt későbbi helytörténeti kutatásaihoz, és ezt a világot tükrözik a képei is. Elsősorban nyugdíjba vonulása után jutott igazán ideje arra, hogy szenvedélyének hódoljon. A néprajzi és történelmi témákon kívül mindig is szívesen foglalkozott a lovakkal. (A ló és a táj címmel könyve jelent meg 1981-ben.) Az Ózdi Városi Múzeum különszobát rendezett be Faggyas István alkotásaiból és adományaiból.
*
Szabó János, Balmazújváros: Országszerte tapasztaljuk a nagy sávszélességű új technológiák, mint például az ADSL és a vezeték nélküli mikrohullámú kapcsolatok megjelenését az internet-hozzáférés terén. A nagyobb városokban ezek a korszerű szolgáltatások minden anyagi nehézség nélkül elérhetők, a hátrányos helyzetű térségekben, kis városokban (mint például Balmazújvárosban is) azonban nem. Erre egyetlen megoldás kínálkozik: helyi internetszolgáltatást létrehozni ezeken a településeken. Az önkormányzatok ilyenfajta beruházása bizonyosan bőven kamatozna a fiatalok, a vállalkozók és az intézmények mindennapi életében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.