időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

BÉT: alacsony fogalom

MNO
2003.06.30. 17:00

Előző értékeik körül ingadoztak tegnap a tőkepiaci indikátorok, a befektetők a nyári szabadságolásokkal voltak elfoglalva ezt jelezték a forgalmi adatok alacsony értékei és az alig mozduló árak is.

Az európai parketteken az autógyártók és a csipgyártók részvényei iránt volt nagyobb a kereslet, míg az Egyesült Államokban a PC gyártók iránt is élénk érdeklődés mutatkozott. Az európai idő szerint reggel bezáró piacokon enyhe haszonrealizálási jelek mutatkoztak meg, a tokiói Nikkei 225 index 0,23 százalékkal gyengült ezzel a lassulással a Nikkei 9100 pont alá esett. Közel egy százalékkal gyengült a hongkongi HSI és 1,09 százalékkal mérséklődött a Szöul-i Ks11 index. Az elemzők szerint az ázsiai térségben a befektetők csakúgy, mint az európaiakon nem kívánnak komolyabb portfólió változtatást végrehajtani.
Európában a nyitáskori magugrástól eltekintve szinte végig előző értékük irányába mozogtak, a DAX-ot a DaimlerChrysler a tehergépjármű üzletágának reorganizációja mozgatta, míg a FTSE árfolyamára a pénzügyi cégek, valamint a távközlési vállalatok drágulása hatott.

A FTSE zárás előtt átesett korábbi árfolyamának szintjén és egy százalékos veszteség körül került ki a partvonalon túlra. A visszaesést az okozta az európai parketteken, hogy az amerikai tőzsdék irány a veszteség felé mutatott, bár nyitáskor javában fellendülést lehetett tapasztalni a Wall Street-en. A kereskedés elején tapszatalt felfutást a csipgyártó szektor az Intel, az EMC és a Wal-Maert hírei segítették. A chicago-i beszerzőimenedzser index 0,3 ponttal emelkedett júniusban a korábbi hónaphoz viszonyítva. Az elemzők 0,8 pontos javulást vártak, így enyhén elkeseredtek a befektetők. Az amerikai iparágat tekintve a legerősebb régióban a mérsékelt beszerzőimenedzser index növekedés azt jelzi, hogy az ISM által közzétételre kerülő adatok sem lesznek túl bizalom gerjesztőek.

Budapesten sem voltak optimisták azok a befektetők, akik a 38 fokos hőségben még képesek voltak spekulálni, BUX egy ponttal nyitott pluszban és csupán két ponttal tudott tovább emelkedni, így napi csúcsa 7861 ponton volt. A reggeli indulástól kezdődően szinte végig gyengült a magyar tőzsde indikátora, a végső lökést az amerikai piacok adták meg a BUX-nak, akkor az index 50 ponttal esett be és zárt be a 7781 pontos napi mélypontján. A forgalom 2 milliárd forintot alig haladta meg, ebből a legnagyobb részt az OTP és a MOL részvényeire kötötték. A banki részvények ára egy forinttal drágult, míg az olajipari társaság papírjai 1,3 százalékkal lettek olcsóbbak. A nap nyertese a kárpótlási jegy lett 2,5 százalékos erősödésével. A kárpótlási jegyek esetében a drágulást az okozta, hogy megkezdődött a Forrás részvények cseréje, így vélhetően a jegyek tovább fognak drágulni az elkövetkező napokban. A kiskapitalizációjú részvények közül érdemes volt megemlíteni az Agrimpex részvényeit, mivel láthatóan valakik limittel vásárolták azt.


Záró: 7781,77 Min: 7781,77 Max: 7861,86 Nyitó: 7859,30 Előző: 7858,58 Vált.: -76,81 pont (-0,98 százalék)

Puskás Bence/Magyar Nemzet

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.