időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Drót nélküli internet egy polinéz szigeten

MNO
2003.06.27. 09:16

Ingyenes vezeték nélküli internetszolgáltatás indul egy polinéziai szigeten. A Wi-Fi hálózati elérés ingyenes lesz a helyiek és a turisták számára is.

Az Új-Zélandtól mintegy 2400 kilométerre fekvő Niue szigetén Wi-Fi elérési pontok segítségével biztosítják a hálózati kapcsolatot a helyi lakosok és az oda látogató turisták számára. A rendszer kiépítésére az elkövetkezendő hónapokban kerül sor s egy helyi civil szervezetnek köszönhetően ingyenes lesz – tudósít a Guardian brit napilap. A társaság a projekthez szükséges anyagi források egy részét a .nu domainnév-végződés másoknak kiadott használati jogából befolyó bevételekből teremtette meg.

Vezeték nélküli elérést biztosító Wi-Fi pontok ma már a világ számos országában megtalálhatók, ezek lényege, hogy egy „hotspot” néhány tíz, de maximum 100-150 méteres körzetében az internetre csatlakozhatunk például Wi-Fi hálózati kártyával felszerelt notebookunkkal. Világszerte leginkább repülőtereken, szállodákban és egyéb forgalmas helyeken biztosítanak hasonló szolgáltatást.

A niuei szolgáltatás tervezői szerint a rendszer jó megoldás a mintegy 2100 lakosú sziget számára, szűk keresztmetszetét egyelőre a szigetet a külvilággal összekötő új-zélandi műholdas kapcsolat jelentheti – adta hírül az origo.hu.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.