időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Ecostat: mérséklődik a gazdaság növekedése

MNO
2003.06.19. 09:44

Az Ecostat a korábbi 3,7 százalékról 3,4 százalékra mérsékelte az idei GDP-növekedési prognózisát. A gazdaságelemző intézet legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint a bruttó hazai termék (GDP) jövőre 4 százalékkal növekedhet.

Az export az idén várhatóan 3,5, jövőre 5,6 százalékkal bővül, míg az import az idén 5,6, 2004-ben pedig 6,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A kutatók szerint az infláció az idén éves átlagban 4,8 százalékot, jövőre 4,5 százalékot tesz ki. Az Ecostat azzal számol, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya az idén meghaladja a 3,6 milliárd eurót és jövőre sem csökken lényegesen, 3,3 milliárd eurót prognosztizálnak.

Az államháztartási hiány a GDP százalékában az idén 5,2 százalék lehet, jövőre 4,3 százalékra mérséklődhet. A jelentés szerint az ipari termelés az idén 4, jövőre 5-6 százalékkal bővül, a beruházások 2003-ban várhatóan 3 százalékkal, 2004-ben pedig 4,8 százalékkal növekednek. A kutatóintézet szerint a világgazdasági konjunktúra az év második felében vehet új lendületet, ami az export növekedésén keresztül az import bővüléséhez is vezethet. A prognózis 2003-ban a gazdasági teljesítmények lassú és folyamatos emelkedését feltételezi, hozzátéve, hogy a nemzetközi körülmények javulása minden bizonnyal csak a következő évben lesz érzékelhető mértékű.(FigyelőNet, MTI-Eco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.