időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Jászladányi alapítvány kontra Magyar Bálint-per: ma ítélet?

Hanczár János
2003.06.13. 11:25

Dankó István jászladányi polgármester bízik abban, hogy a jászladányi Zana Sándor alapítvány kontra oktatási miniszter közigazgatási per mai tárgyalásán számukra kedvező döntés születik. Amennyiben nem így lenne, fellebbeznek az ítélet ellen.

Ma várhatóan határozatot hirdet a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Jászladányi Zana Sándor Imre Iskola Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány által beadott kérelem ügyében. Az alapítvány azt szeretné, ha a bíróság megsemmisítené Magyar Bálint oktatási miniszter tavaly augusztus 30-i határozatát, amellyel megtagadta az intézmény elindításához szükséges OM-azonosító kiadását.

Dankó István az MNO-nak elmondta: a miniszter határozata több sebből vérzik. Szerinte az, hogy az azonosítót a miniszter személyesen tagadta meg, és kivette az addig szokásos főosztályvezetői jogkörből, bizonyítja, hogy az alapítványi iskolával kifejezetten célzottan foglalkoztak, hogy megakadályozzák az elindítását. Ez 2002 szeptember legelején ugyan nem sikerült, a hónap első napjaiban azonban a miniszter megtagadta az OM-szám kiadását, és a Jász-Nagykun Szolnok megyei közigazgatási hivatal visszavonta a jegyző által kiadott jogerős működési engedélyt.

Dankó emlékezetett arra, hogy tavaly október 21-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon megszületett az a vegrehajtható döntés, amelyben rögzítették, hogy a jegyző törvényesen adta ki a működési engedélyt, és az önkormányzat is törvényesen adta bérbe a tantermeket az alapítványi iskolának. A polgármester politikai indokot is sejt az ügy hátterében, hiszen 2001 szeptemberében a közigazgatási hivatalnak a tavalyival ellentétes véleménye volt az iskola indírtásáról, amelyet egyébként a mai per anyagához becsatoltak. Emellett a hivatal annak ellenére hozta meg a elutasító döntését, hogy az általa tavaly szeptemberben felkért szakértők is megállapították: minden feltétel adott az iskola indításához.

Emlékezetes: tavaly mintegy 200 gyereket irattak be az alapítványi iskolába, miután azonban Magyar Bálint meghíúsította az intézmény elindítását, a szülők arra kényszerültek, hogy a helyi, illetve más települések iskoláiba vigyék el a tanulókat. Az alapítvány jogi képviseletét Kolláth György alkotmányjogász látja el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.