időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Négypárti jóváhagyás kell az EU-előterjesztéséhez

MTI
2003.06.27. 12:19

A kormány a négy parlamenti párt jóváhagyásával készítheti el azt az előterjesztést, amely arra irányul, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait rögzítsék a készülő európai alkotmányban; a külügyminiszter és a külügyi bizottság fideszes elnöke erről az Országgyűlés Európai Uniós Nagybizottságának ülése közben nyilatkozott újságíróknak, pénteken Budapesten.

A nagybizottságban kialakult egyetértés értelmében a kollektív jogok rögzítését célzó, szövegszerűen még el nem készült magyar javaslatot – megegyezésük szerint – Medgyessy Péter miniszterelnök ősszel juttatja el Jacqes Chirac francia elnöknek, aki a múlt heti szaloniki EU-csúcson támogatásáról biztosította a magyar elképzelést.

„Magyarországnak most egyedülálló történelmi lehetősége van arra, hogy az európai kisebbségvédelmi rendszer kidolgozása irányában előrehaladást sikerüljön elérni” – mondta Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök, aki a Fidesz nevében üdvözölte a miniszterelnök Szalonikiben elhangzott javaslatát.

Kovács László külügyminiszter kiemelte: lát esélyt arra, hogy az őszre elkészülő magyar szövegjavaslatot az EU októberben kezdődő kormányközi konferenciáján sikerül majd beépíteni az európai alkotmány szövegébe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.