időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Egyedülálló ókeresztény sírkamrára bukkantak

MNO
2003.07.16. 14:47

Újabb ókeresztény sírkamrára bukkantak a régészek a napokban Pécsett, a világörökség részét képező IV. századi műemlékegyüttes feltárása közben - mondta a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának régésze.

„A 7,5 négyzetméter alapterületű, boltozatos, belül vakolt, díszítetlen helyiség az úgynevezett 5. sírkamra alatt található, ahol jelenleg műemlékvédelmi munkálatok folynak„ – mondta Kovaliczky Gergely.

A Kárpáti Gábor vezette régészcsoport megállapította, hogy az újabb sírkamra és a benne lévő kettős sírépítmény viszonylag jó állapotban maradt fenn annak ellenére, hogy azokat – feltehetőleg a népvándorlás idején – kifosztották: „A rablók a sírokat feltörték, a fémtárgyakat elvitték, az ott nyugvó halottak csontjait szétszórták”

A régészek egy férfi, egy nő és egy gyermek földi maradványai mellett állati csontokat is a felszínre hoztak. A szakemberek szerint a lelet különös jelentőséggel bír; az 5. számú sírkamra 1913-as és az ókeresztény mauzóleum 1975-ös megtalálása óta nem volt példa hasonló felfedezésre Pécsett. Ilyen, viszonylag épen maradt ókeresztény temetkezési helyek Pécsen kívül csak Olaszországban és Dalmáciában láthatóak.

Szavai szerint az újabb sírkamra további kutatómunka eredményeként értékes adatokkal egészíti majd ki Pécs és a késő római kori temetkezés történetével kapcsolatos ismereteket.

A régész utalt rá, hogy a baranyai megyeszékhelyen a világörökség részét képező IV. századi temetkezési helyekből a mauzóleum, a Péter-Pál, a Korsós, a 3. és a 4. számú sírkamra, továbbá az Apáca utcai késő római sírépítmények látogathatók.

A Cella Trichora, a Cella Septichora sírkápolnák és az 5. sírkamra még nem alkalmas a nagyközönségnek való bemutatásra. „A tervek szerint az 5. számú sírkamra jövőre már fogadhat látogatókat, és csak pénz kérdése, hogy az alatta lévő, újonnan felfedezett helyiségbe mikor látogathatnak el az érdeklődők” – mondta Kovaliczky Gergely.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.