időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Magyar politikai élet – 2003. július 12.

MNO-összeállítás
2003.07.12. 19:59

K AND H BRÓKERCÉGE - ROGÁN ANTAL, GY. NÉMETH ERZSÉBET – FIDESZ: ZÖLD TAGOZAT MEGALAKULÁSA – IRAK/MISSZIÓ – TISZTHELYETTES-AVATÁS BUDAPESTEN – MEDGYASSZAY: TÖBB TÁMOGATÁST AZ AGRÁRIUMNAK!

K AND H BRÓKERCÉGE – ROGÁN ANTAL

„A valóság egyértelműen úgy néz ki, hogy a bróker-gate ügy szálai a szocialista kormány, a szocialista párt irányába mutatnak” – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese rendkívüli sajtótájékoztatón szombaton Budapesten. Kiemelte: a Kereskedelmi és Hitelbank csoport brókercége, a K and H Equities pályáztatás nélkül 13 milliárd forintnyi közpénzt kapott vagyonkezelésre. Véleménye szerint nem a kedvező ajánlat, hanem a jelenlegi pénzügyminiszter, László Csaba személye az egyetlen ok, amiért a K and H brókercégére esett a választás. A miniszter korábban a bank vezérigazgató-helyettese volt.

Rogán Antal elmondta: „a 13 milliárd forint közpénzből 500 milliót Pannonplast részvények vásárlására használtak fel. A Britton-csoport 500 millió forint hitelhez jutott az államtól azért, hogy azon Pannonplast részvényeket vásároljon, azon nyerészkedjen, majd ezt az összeget később az államnak visszajuttassa”.

K AND H BRÓKERCÉGE – GY. NÉMETH ERZSÉBET

„Rogán Antal ma sem mondott igazat, úgy hiszem, hogy egyetlen szocialista politikus sem érintett a K and H brókercége körüli botrányban” – mondta Gy. Németh Erzsébet, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese szombaton az MTI-nek. „Amikor észlelte a problémát, a kormány azonnal vizsgálatot indított és ezt követően gondatlanság miatt menesztette az Állami Autópályakezelő Rt. vezérigazgatóját” – tette hozzá.

FIDESZ: ZÖLD TAGOZAT MEGALAKULÁSA – MEDGYESI BALÁZS

- Magyarországon mindenkinek biztosítani kell az egészséges környezethez való jogát – hangsúlyozta Medgyesi Balázs, a Fidesz Zöld Tagozatának megválasztott elnöke szombaton Budapesten, a tagozat alakuló ülésén mondott beszédében. Medgyesi Balázs emlékeztetett arra, hogy a Fideszen belül 1988 augusztusában jött létre a környezetvédelmi csoport, amely első lépései között közösséget vállalt a bősi kérdésben az akkori vezetéssel szembehelyezkedő emberekkel.

A tagozat elnöki posztjára szintén jelölést kapott Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke, aki az ülésen kijelentette: „megfenyegették őt a Fideszen belül”, hogy ne vállalja ezt a tisztséget, ezért eláll a jelöltségtől.

IRAK/MISSZIÓ – A HM REPÜLŐGÉPEKET BÉREL

Bérelt AN-124-es szállító repülőgépekkel jut el Irakba a magyar szállítókontingens „szálláscsináló” csoportja – mondta Szenes Zoltán altábornagy az MTI-nek szombat délután. A mintegy 50 tagú csoportot, a tábor felépítéséhez szükséges felszereléseket tartalmazó 28 konténert, a csapat biztonságát szolgáló fegyvereket, valamint a két BTR-80-as páncélozott harci járművet július 17. és 21. között szállítják a taszári repülőtérről Irakba.

A Magyar Honvédség vezérkari főnöke közölte: korábban úgy volt, hogy esetleg az amerikai légierő szállítja a magyar „szálláscsinálókat” a helyszínre, a szombati tárgyalásokon kiderült, hogy gyorsabb, ha szállító repülőgépeket bérel a Honvédelmi Minisztérium egy nemzetközi szállítócégtől.

TISZTHELYETTES-AVATÁS BUDAPESTEN

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában végzett 362 őrmester tett esküt a budapesti Hősök terén rendezett avatási ünnepségen szombaton. Az őrmesterek ünnepélyes eskütétele után Szenes Zoltán beszédében hangsúlyozta: a NATO-tagságból fakadó feladatok sikeres teljesítéséhez nélkülözhetetlen a tiszthelyettes-állomány, amelynek a jövőben komoly szerepet szán a hadsereg vezetése.

Elmondta, hogy a közeljövőben kiválasztják a Magyar Honvédség vezénylő-zászlósát. „Ez a poszt a tiszthelyettes karrier csúcsa lesz, és az ezt betöltő személy a vezérkari főnök mellett dolgozva az összes tiszthelyettes felelős vezetője és képviselője lesz” – tette hozzá.

MEDGYASSZAY: TÖBB TÁMOGATÁST AZ AGRÁRIUMNAK!

A kormány nem hatvan, hanem csak tízmilliárd forintot különített el az aszálykárokra, az ötven milliárd forint ugyanis hitel, amelyhez az agrárium szereplőinek legfeljebb a fele tud hozzájutni – mondta Szatymazon Medgyasszay László, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke.

Az MDF szerint az aszálykár sújtotta gazdaságoknak legalább annyi támogatást kellene kapniuk, hogy a gazdálkodást tovább tudják vinni. Medgyasszay László szakértői számításokra hivatkozva minimálisan 25 milliárd forintban határozta meg a teljes körű kárenyhítés összegét. Az uniós csatlakozással kapcsolatban az MDF alelnöke úgy vélte: amennyiben nem történnek hatékony kormányzati intézkedések, a mezőgazdaság nagy része vesztese lesz az integrációnak.

Forrás: MTI, Hír Tv

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.