Sajtkirály a mérleg serpenyőjében

Lovass Ildikó
2003. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Királyból széles a paletta: divatkirálytól a slágerbeli csókkirályig terjed a választék. Ha van borok királya, királyok bora, választanak szépség-, méz- és cseresznyekirálynőt, pünkösndi királyt, ugyan miért ne lehetne megkoronázott feje a gasztronómia egyik legrafináltabb – választékban, ízben, érettségben annyi árnyalatot kínáló – műfajának, a sajtnak? Számos hasonló gondolat megfordulhatott a szervezők fejében, míg a gondolatot tett követte, és a tény: immáron van sajtkirályunk is.
A tizenötödik alkalommal megrendezett kapolcsi kulturális fesztivál, a Művészetek Völgye egyik hagyományos helyszínén, Taliándörögdön nagy felhajtás és lelkes nézősereg szurkolása, majd kóstolása közepette választották meg a völgy sajtkirályát. A parádés koronázási szertartásra hatalmas Karaván sajttömbök és óriás Tihany camembert-ek társaságában első alkalommal került sor.
Jókora tömeg verődött össze a taliándörögdi Francia Udvarban, ahol hat versenyző mérkőzött meg a becses címért. A nemes viadal során testi ügyességüket, rátermettségüket éppúgy bizonyítaniuk kellett, mint elméjük élességét, valamint pallérozottságát. A koronázó tanács – a Magyar Sajtklub jeles tagjai és két sajtmester – alaposan megvizsgálta, hogy a versengők mennyire jártasak a sajtok birodalmában.
A küzdelemben végül a budapesti Benkő Zoltán diadalmaskodott, és a különleges sajtkorona az ő fejére került. Vállára palástot borítottak, és máris elfoglalhatta helyét a trónon, azaz azon a méretes mérlegen, amelynek a másik serpenyőjét stílusosan sajttal töltötték meg. Az újdonsült uralkodó súlyával megegyező sajtféleségeket ajándékként őfelsége és a sajtmesterek az ünneplő alattvalók között azonnal szét is osztották.
Király lehetett ez az érzés minden részvevő számára, akár a mérlegen egyensúlyozott, akár az ízletes falatokat kóstolgatta. A sajtkirályválasztás gondolata a három éve megalakult Magyar Sajtklubnak köszönhető. A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a hazai sajtkultúra fejlődését.
Van mit behoznunk: Magyarországon évente hat és fél kiló az egy főre eső sajtfogyasztás. Nyugat-Európában ez a szám tizenöt-húsz kilogramm körül mozog. A sajtfogyasztás fellendítése, a különböző sajtfélék népszerűsítése érdekében számos rendezvényen tartanak vonzó programokat, kóstolókat. Készülnek már a szeptemberben megrendezendő budavári bor- és pezsgőfesztiválra is. Méltán, hiszen a borok és a sajtok ideális párost alkotnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.