Királyból széles a paletta: divatkirálytól a slágerbeli csókkirályig terjed a választék. Ha van borok királya, királyok bora, választanak szépség-, méz- és cseresznyekirálynőt, pünkösndi királyt, ugyan miért ne lehetne megkoronázott feje a gasztronómia egyik legrafináltabb – választékban, ízben, érettségben annyi árnyalatot kínáló – műfajának, a sajtnak? Számos hasonló gondolat megfordulhatott a szervezők fejében, míg a gondolatot tett követte, és a tény: immáron van sajtkirályunk is.
A tizenötödik alkalommal megrendezett kapolcsi kulturális fesztivál, a Művészetek Völgye egyik hagyományos helyszínén, Taliándörögdön nagy felhajtás és lelkes nézősereg szurkolása, majd kóstolása közepette választották meg a völgy sajtkirályát. A parádés koronázási szertartásra hatalmas Karaván sajttömbök és óriás Tihany camembert-ek társaságában első alkalommal került sor.
Jókora tömeg verődött össze a taliándörögdi Francia Udvarban, ahol hat versenyző mérkőzött meg a becses címért. A nemes viadal során testi ügyességüket, rátermettségüket éppúgy bizonyítaniuk kellett, mint elméjük élességét, valamint pallérozottságát. A koronázó tanács – a Magyar Sajtklub jeles tagjai és két sajtmester – alaposan megvizsgálta, hogy a versengők mennyire jártasak a sajtok birodalmában.
A küzdelemben végül a budapesti Benkő Zoltán diadalmaskodott, és a különleges sajtkorona az ő fejére került. Vállára palástot borítottak, és máris elfoglalhatta helyét a trónon, azaz azon a méretes mérlegen, amelynek a másik serpenyőjét stílusosan sajttal töltötték meg. Az újdonsült uralkodó súlyával megegyező sajtféleségeket ajándékként őfelsége és a sajtmesterek az ünneplő alattvalók között azonnal szét is osztották.
Király lehetett ez az érzés minden részvevő számára, akár a mérlegen egyensúlyozott, akár az ízletes falatokat kóstolgatta. A sajtkirályválasztás gondolata a három éve megalakult Magyar Sajtklubnak köszönhető. A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a hazai sajtkultúra fejlődését.
Van mit behoznunk: Magyarországon évente hat és fél kiló az egy főre eső sajtfogyasztás. Nyugat-Európában ez a szám tizenöt-húsz kilogramm körül mozog. A sajtfogyasztás fellendítése, a különböző sajtfélék népszerűsítése érdekében számos rendezvényen tartanak vonzó programokat, kóstolókat. Készülnek már a szeptemberben megrendezendő budavári bor- és pezsgőfesztiválra is. Méltán, hiszen a borok és a sajtok ideális párost alkotnak.
Szén-monoxid-mérgezésben halt meg egy gyerek Budapesten