időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Répássy: Nyilvános vagyonnyilatkozat a minisztereknek is!

MTI
2003.10.08. 14:05

Répássy Róbert szerdán bejelentette: Szijjártó Péterrel közösen törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a képviselői mandátummal nem rendelkező kormánytagok is nyilvános vagyonnyilatkozatot tegyenek."Jelenleg azok a miniszterek, akik nem képviselők a parlamentben, csak titkos vagyonnyilatkozatot tesznek" - hangsúlyozta a fideszes képviselő újságírók előtt Budapesten.

Elmondta: nem Gyurcsány Ferenc az egyetlen kormánytag, aki nem rendelkezik képviselői mandátummal, de a módosítás alapjául az ifjúsági és sportminiszter „vitát kavaró ügyei” szolgáltak.

Répássy Róbert kifejtette: a kabinet tagjaira a nyilatkozattétel szempontjából a köztisztviselői törvény vonatkozik, ez pedig csak úgynevezett zárt vagyonnyilatkozatot ír elő, amelynek tartalma csak egy esetleges vizsgálat során használható fel.

Hozzátette, Magyarországon ugyanakkor a legkisebb település képviselő-testületének tagjai is évenkénti rendszerességgel számolnak be vagyoni helyzetükről a nyilvánosság előtt. Közölte: a héten elkészülő és várhatóan a jövő hét elején a parlamenthez benyújtandó javaslatukat a Ház remélhetőleg még az őszi ülésszakban megvitatja, így január 1-jétől életbe léphet a rendelkezés.

Elmondása szerint a módosítások a miniszterek jogállásáról szóló, valamint a köztisztviselői törvényt érintik. Hangsúlyozta: a nyilatkozattétellel a tíz évvel ezelőtt szerzett vagyontárgyak eredetéről nem kell beszámolni, ám a cég-, illetve az ingatlan-nyilvántartásokból mindezek visszakereshetők. Az ellenzéki képviselő reményét fejezte ki, hogy a „milliárdok felett döntő” miniszterek a módosítás elfogadásáig önként is tesznek nyilvános vagyonnyilatkozatot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.