időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Az uniónak fillérekbe kerül a bővítés

Magyar Nemzet
2003.12.30. 07:52

Az EU jövő évi költségvetése mindössze kétszázalékos növekedést tesz ki a 2003-as végöszszeghez képest, így a nyugati közösség eddigi történetének legnagyobb bővítése semmilyen pénzügyi megrázkódtatást nem okoz majd Brüsszelnek.

Folyó áron számolva az uniós kifizetések 2004-es végösszege 99 724 milliárd euró lesz, szemben az idei 97 502 milliárd euróval. A növekedés mértéke tehát alig haladja meg a két százalékot. A jövő évre vonatkozó tervszám már tartalmazza a tíz csatlakozó országnak juttatható támogatásokat is.

Szinte kizárt, hogy az Európai Unió közös költségvetése még pozitív irányban változhat: az Európai Parlament (EP) tudniillik már második olvasatban is rábólintott az előirányzatokra. Az Európai Bizottság által közzétett adatok alapján gyakorlatilag szinten marad a Lengyelország és hazánk számára oly fontos agrárdotáció: a közös agrárpolitikára fordítandó pénz a mostani 40 082 milliárd euróhoz képest csak 40 245 milliárd euróra bővül.

Minimális az eltérés a fejletlen tagállamok felzárkóztatását segítő alapok vonatkozásában is. A csatlakozóknak elenyésző kompenzáció jár majd: összesen 1410 milliárd euró. Románia és Bulgária ugyanakkor a jövő évi esztendőt a felsoroltakhoz képest a bőség évének tekintheti: előcsatlakozási támogatás címén 2856 milliárd eurós pénzesőben részesülnek. A keretszámok alapján leginkább a brüsszeli bürokrácia válik haszonélvezőjévé az első közös költségvetésnek: a kiadásokat az uniós intézményeknél elhatározott létszámbővítés miatt több mint ezermilliárd euróval srófolta fel Brüsszel.
Szajlai Csaba

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.